ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μπίζνες εκατομμυρίων…

Εικόνα του άρθρου Μπίζνες εκατομμυρίων…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/03/2017, 18:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάνω σε ένα μεγάλο τραπέζι σε κάποιο γραφείο του Αστυνομικού Μεγάρου Ιωαννίνων: δεσμίδες 50 ευρώ συνολικού ύψους πάνω από 600.000 ευρώ, δεσμίδες δεκάδων χιλιάδων δολαρίων και λιρών Αγγλίας,  100 χρυσές λίρες, ακόμα και τέσσερις ράβδοι χρυσού, και διάφορα άλλα… μικροπράγματα σε σύγκριση με τα προηγούμενα (όπως τέσσερα χρυσά νομίσματα και ένα χρυσό μενταγιόν). Εικόνες που δεν βλέπει κανείς συχνά (μάλλον ποτέ). Όλα αυτά αποτελούν τη λεία που κατέσχεσε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων σε σπίτι και σε αυτοκίνητα της οργάνωσης η οποία δραστηριοποιούνταν συστηματικά σε τοκογλυφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε πανελλαδικό επίπεδο. Μιας σπείρας που αποτελούνταν από 10 άτομα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, με τα 6 από αυτά να έχουν συλληφθεί. Oι δύο είναι Γιαννιώτες, οι οποίοι έχουν αναπτύξει επιχειρηματική δράση στην πόλη των Ιωαννίνων εδώ  και πολλά χρόνια. Ο «εγκέφαλος» της σπείρας, ωστόσο, είναι από την Αθήνα, ένας 65χρονος. Στο σπίτι του, στο Πικέρμι, βρέθηκε η συντριπτική πλειοψηφία της λείας. Κι επειδή ένα τέτοιο κύκλωμα «δεν στήνεται ούτε σε δέκα ημέρες ούτε σε τρεις μήνες», όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα η τοπική αστυνομική ηγεσία, μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι η όλη υπόθεση πάει αρκετά πίσω χρονικά.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης, στήθηκε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, η οποία εξελίχθηκε στις 2 και 3 Μαρτίου σε Γιάννενα, Αθήνα, Άρτα, Θεσσαλονίκη, Ξυλόκαστρο και Βραχάτι Κορινθίας. Σχεδόν όλη η ομάδα είναι… made in Greece, με εξαίρεση έναν Βούλγαρο που συνελήφθη και έναν Πακιστανό.

Όπως εξήγησε ο περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Ηπείρου Κωνσταντίνος Σκούμας, τα μέλη της οργάνωσης αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά με τη μέθοδο της προεξόφλησης επιταγών («σπάσιμο επιταγών»).  Οι δράστες δάνειζαν στα υποψήφια θύματά τους χρηματικά ποσά, με αντάλλαγμα τραπεζικές επιταγές μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας, εκμεταλλευόμενοι προφανώς τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για ρευστότητα σε πολλούς τομείς. Ο αστυνομικός διευθυντής Ιωαννίνων Γιάννης Βασιλάκος έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες: Τα μέλη της οργάνωσης, αφού εντόπιζαν αρχικά τα υποψήφια θύματά τους, στη συνέχεια τους δάνειζαν χρηματικά ποσά, παρακρατώντας ως εγγύηση μεταχρονολογημένες τραπεζικές επιταγές μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας, τις οποίες εξαργύρωναν στη συνέχεια άλλα μέλη της οργάνωσης από τραπεζικά καταστήματα.

Ο 65χρονος συλληφθείς είχε ηγετικό ρόλο, ενώ ο 34χρονος Βούλγαρος μαζί με έναν άλλον. είχαν αναλάβει τον ρόλο του «μεταφορέα» των επιταγών και των εισπραχθέντων χρηματικών ποσών από την προεξόφληση των επιταγών.

Τέσσερα μέλη της οργάνωσης «ως ‘συνεργαζόμενοι’ επιχειρηματίες, δραστηριοποιούνταν στην είσπραξη των ονομαστικών αξιών των επιταγών από τα τραπεζικά καταστήματα, ενώ άλλα δύο μέλη, είχαν αναλάβει τον εντοπισμό των υποψήφιων θυμάτων και την ‘προμήθεια-αλίευση’ των επιταγών» όπως ανέφερε ο κ. Βασιλάκος. Η υπόθεση πάντως «χρεώνεται» στον διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων Βασίλη Μουσελίμη.

Όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που είχαν καταφύγει στο συγκεκριμένο κύκλωμα τοκογλυφίας για να βγουν από τη δύσκολη οικονομική θέση, παραμένει άγνωστος. Σίγουρα όμως είναι μεγάλος, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά, ιδίως τα χρόνια της κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back