Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδιάμεσες εκπτώσεις με μειωμένες πωλήσεις στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Ενδιάμεσες εκπτώσεις με μειωμένες πωλήσεις στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/11/2017, 16:14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι πωλήσεις των καταστημάτων που συμμετείχαν στις φθινοπωρινές ενδιάμεσες εκπτώσεις, ενώ η έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) καταρρίπτει και το επιχείρημα ότι άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα συμβάλλει και στην αύξηση της απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε από τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους και δημοσιοποίησε η ΕΣΕΕ για την κίνηση του  Νοεμβρίου 2017 σε σύγκριση με το 2016, στα Γιάννενα καταγράφεται πτώση στις πωλήσεις από 1-10%, στην Πρέβεζα από 11-20% και στην Άρτα από 31-40%.

Σε πανελλαδικό επίπεδο το ποσοστό των επιχειρήσεων που οι πωλήσεις τη φθινοπωρινή εκπτωτική περίοδο του 2017 ήταν μικρότερες από αυτές του 2016 ανέρχεται σε 47% και είναι μειωμένο κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες από την αντίστοιχη μέτρηση του Νοεμβρίου του 2016. 

Το 10% των επιχειρήσεων κατέγραψε αύξηση των πωλήσεων μεταξύ των δύο φθινοπωρινών εκπτωτικών περιόδων, ενώ περίπου ένας στους τρεις επιχειρηματίες δήλωσε ότι οι πωλήσεις φέτος κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με αυτές του 2016 για την συγκεκριμένη περίοδο αναφοράς. 

Μετά την πτώση που παρατηρήθηκε το Μάιο του 2017, όσον αφορά στο ποσοστό των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στα εκπτωτικά δεκαήμερα, η συμμετοχή των εμπορικών επιχειρήσεων στην ενδιάμεση εκπτωτική φθινοπωρινή περίοδο του 2017 επανέρχεται στην τάξη του 70%. Τα καταστήματα ένδυσης/υπόδησης εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στις ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου 2017 (85%), ενώ τα επιμορφωτικά είδη το μικρότερο (32%). 


ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ

Η πλειονότητα των επιχειρηματιών σε ποσοστό 48% πιστεύει ότι οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις δεν επηρεάζουν το συνολικό τζίρο της φθινοπωρινής-χειμερινής περιόδου. Περίπου ένας στους τρεις δηλώνει ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει αρνητικό αντίκτυπο, όσον αφορά στις συνολικές πωλήσεις και ένας στους πέντε θετικό.   

Όσον αφορά στον αντίκτυπο του μέτρου των ενδιάμεσων εκπτώσεων στην επισκεψιμότητα των καταστημάτων, ένας στους δύο επιχειρηματίες πιστεύει ότι δεν την έχει επηρεάσει, τέσσερις στους δέκα δηλώνουν ότι τα εκπτωτικά δεκαήμερα συμβάλουν θετικά στην επισκεψιμότητα και ένας στους δέκα θεωρεί ότι έχουν αρνητικό αντίκτυπο.

Σε ακόμα μία εποχική έρευνα της ΕΣΕΕ αποτυπώνεται η δυσαρέσκεια του εμπορικού κόσμου προς το μέτρο των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Συγκεκριμένα το 60% των επιχειρηματιών είναι αντίθετο προς αυτό και το 35% εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη του. 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Όσον αφορά στη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, τέσσερις στους 10 επιχειρηματίες πιστεύουν ότι το άνοιγμα των καταστημάτων είχε αρνητικό αντίκτυπο στο ύψος των πωλήσεων ολόκληρης της εκπτωτικής φθινοπωρινής περιόδου για την  επιχείρησή τους. 

Το ίδιο περίπου ποσοστό δήλωσε ότι δεν επηρεάστηκε ο τζίρος του δεκαπενθημέρου από το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή και ένας στους πέντε υποστήριξε  ότι επηρεάστηκε θετικά. 

Σε καμία επιχείρηση δεν αυξήθηκε ο αριθμός των μισθωτών, ώστε να καλυφθεί η ανάγκη απασχόλησης για τη λειτουργία του καταστήματος την Κυριακή. Αντιθέτως στο 26% των περιπτώσεων έχει επεκταθεί το ωράριο των ήδη υπαρχόντων υπαλλήλων και στο 72% οι επιχειρηματίες έχουν επωμιστεί προσωπικά την κάλυψη της συγκεκριμένης ανάγκης. 

Στο ερώτημα αν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές επιβαρύνει το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, το 80% απαντά ότι το επιβαρύνει σε κάποιο βαθμό από λίγο έως πάρα πολύ και το 16% δηλώνει πως δεν επηρεάζεται καθόλου.  

Τέλος, τέσσερις στους 10 επιχειρηματίες θεωρούν ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν έχει συμβάλει σε κανέναν βαθμό στην αύξηση της επισκεψιμότητας. Το ίδιο περίπου ποσοστό δηλώνει ότι έχει βοηθήσει έστω και λίγο, ένας στους πέντε θεωρεί ότι έχει συμβάλει πολύ και μόλις το 5% πάρα πολύ.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back