ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Θόρυβος στα μαγαζιά: Επιχειρηματίες ζητούν «εξορθολογισμό» ποινών

Εικόνα του άρθρου Θόρυβος στα μαγαζιά: Επιχειρηματίες ζητούν «εξορθολογισμό» ποινών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/08/2023, 12:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πολύ συχνά εμφανίζονται στα αστυνομικά δελτία, και της περιοχής ευθύνης της αστυνομίας Ηπείρου, ειδήσεις για συλλήψεις υπευθύνων καταστημάτων, για παραβίαση του ορίου θορύβου.

Μια τέτοια πχ ήταν πριν από λίγες μέρες στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του τμήματος Ζηρού, που επενέβησαν σε περίπτωση κατά την οποία η μουσική που έπαιζε το κατάστημα, υπερέβαινε τα όρια θορύβου.

Ο νόμος που ορίζει τα μέτρα προστασίας και τα όρια θορύβου, χρονολογείται από το 1985. Ορίζει ότι τα περισσότερα ντεσιμπέλ που μπορεί να «εκπέμπει» ένα κέντρο διασκέδασης, είναι 100 (με προϋπόθεση την άδεια μουσικών οργάνων) και 80, τα υπόλοιπα καταστήματα. Σημειώνεται επίσης ότι τα επίπεδα θορύβου μετριούνται μέσα στο κατάστημα.

Οι παραβάτες πάνε αυτόφωρο και επισείονται ποινές μέχρι ένα χρόνο και πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Το 2010 οι ποινές έγιναν πταισματικές και το 2019 επέφεραν ξανά τη διαδικασία του αυτοφώρου και ξανάγιναν πλημμεληματικές.

Με νόμο του 2014, ο διοικητής του αρμόδιου αστυνομικού τμήματος μπορεί να σφραγίσει το κατάστημα για ένα χρόνο, στις 3 παραβάσεις εντός 365 ημερών.

Επίσης, η πιστοποίηση της παράβασης προϋποθέτει τη χρήση ηχομέτρου, από την αστυνομία.

Πριν από λίγες μέρες, οι επιχειρηματίες της εστίασης έκαναν ένα υπόμνημα προς το Υπουργείο Προστασίας Πολίτη, ζητώντας «εξορθολογισμό του ευρύτερου ρυθμιστικού πλαισίου».

Οι επιχειρηματίες λένε μεταξύ άλλων: «Είναι ατυχές και προφανώς άδικο ότι επιβάλλονται οι ως άνω εξοντωτικές ποινές για επιχειρηματίες που στο κατάστημά τους υπερέβησαν τη μέτρηση ακόμα και για 1 db και οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης, οι οποίοι προσφέρουν περισσότερο από το 11% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα, αντιμετωπίζονται από το κράτος ως κοινοί εγκληματίες».

Ζητούν «γόνιμο διάλογο» που θα «δώσει το συντομότερο δυνατό βιώσιμη λύση στα προβλήματα που δημιουργεί η υφιστάμενη νομοθεσία».

Το θέμα είναι ότι απεύθυναν το υπόμνημα στον Νότη Μηταράκη, ο οποίος στο μεταξύ καθαιρέθηκε και θα πρέπει να συζητήσουν με το νέο υπουργό, Γιάννη Οικονόμου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ
ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΑΝ ΔΕΝ ...ΠΟΝΑΝΕ ... Ο ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ .... ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΕ Ο Γ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ......
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back