Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπήκαμε στον Υδροχόο

Εικόνα του άρθρου Μπήκαμε στον Υδροχόο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/09/2019, 19:41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Villagers of Ioannina City έχουν καινούργιο δίσκο, πέντε χρόνια μετά το Riza.

Στον δίσκο υπάρχουν και άλλα πράγματα πλέον. Πιο σύνθετα, όχι άγνωστα κατ΄ ανάγκη, αλλά καινούργια σε σχέση με αυτό στο οποίο είχε συνηθίσει το πλατύ κοινό τους VIC ή τουλάχιστον, όσοι-ες δεν έχουν δει και τις πιο πρώιμες φάσεις τους.

Το εύκολο είναι να λέει κανείς ότι «η μπάντα ωρίμασε», «καταστάλαξε» και λοιπά, που πολλές φορές είναι μια υπεκφυγή από την ευγενική παρατήρηση για ένα άλμπουμ που δεν σου αρέσει ή είναι κατώτερο του προηγούμενου. Όχι όμως στην προκειμένη περίπτωση.

Το Age of Aquarius είναι καλύτερο από το προηγούμενο και αυτό είναι μια πρώτη ανακούφιση. Όχι γιατί το Riza ήταν μέτριο, κακό ή απλά «καλούτσικο», κάθε άλλο μάλιστα. Αλλά γιατί ίσως η μοναδική υποχρέωση των Villagers, εκτός του να κάνουν υπερηχητικά live, είναι να υπερασπιστούν το μεγάλο ταλέντο που διαθέτουν ως μπάντα και να το αυγατίσουν.

Το AoA είναι διαφορετικό από το Riza. Μη στραβώνετε μούτρα όμως. Οι VIC είναι μια ροκενρόλ μπάντα και στο ροκενρόλ τον πρώτο λόγο τον έχουν τα έγχορδα και τα κρουστά. Ακούστε το Millennium Blues που είναι μάλλον το κορυφαίο κομμάτι που έχει γράψει «σκληρή» ελληνική μπάντα τα τελευταία 2 χρόνια και θα καταλάβετε. Ακούστε και το αφιερωματικό For the Innocent (γιατί οι VIC παραμένουν αυτοί που ξέρουμε) και ζήστε το με την πρώτη ευκαιρία ζωντανά, εμπεδώνοντας τους στίχους του.

Αυτά που έκαναν τους Villagers πιο γνωστούς, τα fusion μουσικά σχήματα με πνευστά (κλαρίνο, γκάιντα), δεν λείπουν. Είναι όμως «κεντρωμένα» στον ήχο του δίσκου και όχι αντίστροφα, δηλαδή ένας δίσκος που έγινε επάνω σε αυτά τα ακούσματα και τους παραδοσιακότερους ρυθμούς. Το Father Sun που επιλέχθηκε ως πρώτο κομμάτι είναι πολύ καλό και κάνει τις «συστάσεις» ανάμεσα σε πράγματα που, επαναλαμβάνω, δεν είναι «προVIC» και «μεταVIC», αλλά πράγματα «σκέτοVIC» που υπήρχαν ανέκαθεν στον ήχο της μπάντας.

Επίσης, όσοι-ες είχαν «κρυφακούσει» κομμάτια σε παλιότερα live, μπορούν να αντιληφθούν καλύτερα τι σημαίνει ότι «ανεβαίνει το επίπεδο μουσικής παραγωγής». Η μίξη και το mastering έγινε στις ΗΠΑ και θα είναι (και) αυτά το εισιτήριο για κάτι περισσότερο.

Αυτά τα ολίγα. Την Κυριακή 22 του μήνα οι VIC παρουσιάζουν το Age of Aquarius σε ένα live στο θέατρο Βράχων που αναμένεται εκκωφαντικό και αν έχετε τη δυνατότητα, μην σκεφτείτε να το χάσετε.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back