Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μπασανόσαυρος, ένα νέο είδος δεινόσαυρου στεγόσαυρου

Εικόνα του άρθρου Μπασανόσαυρος, ένα νέο είδος δεινόσαυρου στεγόσαυρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/03/2022, 11:58
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Κινέζοι και Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν στην Κίνα έναν σχετικό μικρό (μήκους 2,8 μέτρων από τη μύτη έως την ουρά) αλλά τρομερό στην όψη στεγόσαυρο, τον Μπασανόσαυρο, που ζούσε στη Γη πριν περίπου 168 εκατομμύρια χρόνια στη διάρκεια της Μέσης Ιουρασικής Περιόδου. Πρόκειται για τον αρχαιότερο στεγόσαυρο που έχει ανακαλυφθεί στην Ασία και ίσως σε όλο τον κόσμο, κάτι που δείχνει ότι γενικότερα οι στεγόσαυροι πιθανώς πρωτοεμφανίστηκαν στην Ασία.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παλαιοντολογίας «Journal of Vertebrate Paleontology», ανακάλυψαν απολιθωμένα οστά της πλάτης, των ώμων, των ισχίων, των ποδιών και των πλευρών του Μπασανόσαυρου (Bashanosaurus primitivus). Το όνομα «Μπασάν» αναφέρεται στην αρχαία ονομασία της περιοχής του Τσονγκίνγκ στην Κίνα, όπου βρέθηκε ο στεγόσαυρος.

Οι στεγόσαυροι αναγνωρίζονται από τις μεγάλες κεράτινες πλάκες στην πλάτη τους, τη μακριά ουρά τους και το μικροσκοπικό κεφάλι τους. Ήταν τετράποδοι, φυτοφάγοι και απολιθώματά τους έχουν βρεθεί σε όλες τις ηπείρους πλην Αυστραλίας και Ανταρκτικής. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 14 είδη στεγόσαυρων και ο Μπασανόσαυρος έρχεται να προστεθεί σε αυτά.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1995737?src=

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία: Banana Art studio



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back