ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Vectipelta barretti: Ο άγνωστος, μέχρι σήμερα, δεινόσαυρος

Εικόνα του άρθρου Vectipelta barretti: Ο άγνωστος, μέχρι σήμερα, δεινόσαυρος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/06/2023, 16:21
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Τα απολιθωμένα λείψανα ενός άγνωστου μέχρι σήμερα είδους δεινοσαύρου βρέθηκαν στη Νήσο Ουάιτ.

Πρόκειται για το πρώτο νέο είδος «θωρακισμένου» δεινοσαύρου που βρέθηκε στο νησί από το 1865 και ανήκει στην ίδια οικογένεια, τους αγκυλόσαυρους.

Αν και τρομακτικό στην εμφάνιση με την πανοπλία του, που μοιάζει με λεπίδα, το γιγάντιο ερπετό -που ονομάστηκε Vectipelta barretti- έτρωγε μόνο φυτά.

Ανακαλύφθηκε σε πετρώματα που χρονολογούνται μεταξύ 66 και 145 εκατομμυρίων ετών.

Η ονομασία Vectipelta barretti είναι μια προσφορά στον καθηγητή Paul Barrett, ο οποίος εργάζεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου εδώ και 20 χρόνια.

Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι «κολακευμένος και απόλυτα ευχαριστημένος που αναγνωρίστηκε με αυτόν τον τρόπο» και επέμεινε ότι «οποιαδήποτε φυσική ομοιότητα είναι καθαρά τυχαία».

Αν και ο νέος δεινόσαυρος παρουσιάζει κάποιες ομοιότητες με τον τελευταίο αγκυλόσαυρο που ανακαλύφθηκε στο νησί - με την ονομασία Polacanthus foxii - οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι τα δύο είδη ήταν πολύ στενά συνδεδεμένα.

Εκτός από το γεγονός ότι έχουν διαφορετικά οστά στο λαιμό, την πλάτη και τη λεκάνη, το πρόσφατο εύρημα θα είχε πιο ακανθώδη θωράκιση, λένε οι επιστήμονες.

Το νέο είδος έχει περισσότερα κοινά με τους αγκυλόσαυρους που ανακαλύφθηκαν στην Κίνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι μετακινήθηκαν ελεύθερα από την Ασία στην Ευρώπη κατά την Πρώιμη Κρητιδική περίοδο.

Ο Stuart Pond, ερευνητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, δήλωσε ότι το εύρημα ρίχνει φως στην ποικιλομορφία των ειδών που υπήρχαν στην Αγγλία εκείνη την εποχή.

Είπε ότι η ανακάλυψη θα δώσει το έναυσμα για την εκ νέου ανάλυση άλλων παρόμοιων απολιθωμένων λειψάνων, τα οποία οι επιστήμονες υπέθεταν ότι ανήκαν στο P foxii για πάνω από έναν αιώνα.

Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από την ανακάλυψη δήλωσε ότι η περιοχή όπου βρέθηκε το νέο είδος, γνωστή ως σχηματισμός του Wessex, είναι μια «εξαιρετικά σημαντική» πηγή για την κατανόηση περισσότερων πληροφοριών σχετικά με το πώς εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι.

Υπάρχουν αντικρουόμενες θεωρίες σχετικά με το τι προκάλεσε τη μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, με επικρατέστερες μια πρόσκρουση αστεροειδούς ή μαζικές ηφαιστειακές εκρήξεις.

Με πληροφορίες από BBC. Φωτογραφία: Stuart Pond/NHM/PA

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back