Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μουσείο «Θ. Παπαγιάννης»: 14ο συμπόσιο γλυπτικής και παράλληλες εκδηλώσεις

Εικόνα του άρθρου Μουσείο «Θ. Παπαγιάννης»: 14ο συμπόσιο γλυπτικής και παράλληλες εκδηλώσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/07/2024, 13:41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To 14o Συμπόσιο Γλυπτικής, που συνοδεύεται από παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, διοργανώνουν ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», ο Όμιλος Φίλων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θ. Παπαγιάνης» και ο πολιτιστικός οργανισμός «We Adore Museums», στο Ελληνικό Ιωαννίνων, από 1 έως 20 Αυγούστου.

Φέτος, πέντε γλύπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα δημιουργήσουν γλυπτικές συνθέσεις από ανακυκλώσιμα υλικά και τοπική πέτρα στην αυλή του μουσείου. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να τους δουν να εργάζονται από κοντά. Τα νέα γλυπτά θα τοποθετηθούν στις υπάρχουσες καλλιτεχνικές διαδρομές που έχουν ήδη διαμορφωθεί από τα προηγούμενα συμπόσια του μουσείου και συγκεκριμένα από την είσοδο του Ελληνικού μέχρι το Μοναστήρι της Τσούκας.

Με αλφαβητική σειρά οι γλύπτες που θα λάβουν μέρος είναι: o Βαγγέλης Κωστούλας, ο Θεόδωρος Παπαγιάννης, ο Ιορδάνης Ποιμενίδης, ο Peter Berger και ο Heinz Knapp.

Oι παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις -όλες με ελεύθερη είσοδο-, είναι:

Παρασκευή 2 Αυγούστου, στις 20:30

Θεατρική παράσταση από την 13μελή θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Λακκωμάτων Ιωαννίνων, με το έργο «Δον Καμίλο» του Σωτήρη Πατατζή σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Αλεξίου.

Παίζουν: Ιωάννα Νάκη, Σοφία Λάζου, Γιώργος Τσόδουλος, Αιμίλιος Γιωτόπουλος, Μαίρη Ασλάνη, Τέττα Ζαΐμη, Κατερίνα Κουτσάφτη, Θεοδόσης Γλέζος, Δημήτρης Βλάχος, Βασιλική Καξήρα, Αθηνά Τσόδουλου, Κική Τζάλλα, Σωτήρης Αλεξίου.

Κυριακή 4 Αυγούστου, στις 20:30

-Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Μίχα με τίτλο «Ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης».

-Μουσική-ποιητική βραδιά με τον ποιητή Δημήτρη Παπανικολάου και την ποιήτρια Γιώτα Παρθενίου, με συνοδεία φλάουτου και κιθάρας από τους μουσικούς Αλεξάνδρα Μπεζεβέγκη και Μιχαήλ Παππά.

Τετάρτη 7 Αυγούστου, στις 20:30

-Διάλεξη: «Η σχέση του Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς, Μάκη Βαρλάμη, με την Ήπειρο»

-Προβολή του βίντεο «Το Μουσείο Βαρλάμη στην Αυστρία». Σύντομη παρουσίαση της καλλιτεχνικής του διαδρομής. Η παρουσίαση θα γίνει από το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας/Παύλος Τροχόπουλος και Αστέρης Νάνος.

Και οι δύο αυτές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας, το Kunstmuseum Waldviertel και το Ζωγράφειο Σχολείο Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής.

-Προβολή του ντοκιμαντέρ του Στράτου Στασινού με τίτλο «Ήπειρος».

Παρασκευή 9 Αυγούστου, στις 20:30

Θεατρική παράσταση από την ομάδα τέχνης «Βορείως» με τίτλο «Χτυποκάρδια στο… κρανίο» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σεντελέ και μουσική επιμέλεια & σκηνογραφία του Πάνου Σεντελέ.

Παίζουν: Γεώργιος Ζιώγας, Γεωργία Παπαδημητρίου, Χαρά Παπαδημητρίου, Χρήστος Σδράλλης, Γιάννης Σεντελές, Πάνος Σεντελές, Ρίζος Τραγουδάρας.

Κυριακή 11 Αυγούστου, στις 20:30

Ροκ συναυλία με τους Elephant. Την τριμελή νεανική μπάντα απαρτίζουν: Λεωνίδας Αθανασίου (κιθάρα και φωνή), Φωτεινή Φράγκου (μπάσο), Ηρακλής Σακκάς (τύμπανα).

Τρίτη 13 Αυγούστου, στις 20:30

Διαλέξεις από το «Οδοιπορικό Υγείας & Αλληλεγγύης» με θέμα «Ενημέρωση για την Πρόληψη Ιατρικών Παθήσεων και Εξαρτήσεων». Συντονιστής θα είναι ο καθηγητής καρδιολογίας Στέφανος Φούσας

Παρασκευή 16 Αυγούστου, στις 20:30

Θεατρική παράσταση από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με τίτλο «Σόδες & Ασπιρίνες» του Μιχάλη Κοβανίδη σε σκηνοθεσία Όλγας Ζήση.

Παίζουν: Μαρία Κατσουλίδη, Φάνης Κοσμάς, Γιάννης Κοτσαρίνης, Λεωνίδας Μικρόπουλος, Νίκος Σφαιρόπουλος. Χορεύει η Χαριτίνη Κούκου. 

Κυριακή 18 Αυγούστου, στις 20:00

Εκδήλωση για παιδιά: «Το μυστικό της λευκής τάξης». Η συγγραφέας και μουσικός Ανθή Γραμματικοπούλου έγραψε ένα παραμύθι για τον γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη. Θα το παρουσιάσει σε μορφή ταινίας, performance και live μουσικής αφήγησης στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεόδωρος Παπαγιάννης, πλαισιωμένη από το γλυπτά του μεγάλου καλλιτέχνη, τα οποία είναι και οι πρωταγωνιστές της ιστορίας.

Τρίτη 20 Αυγούστου, στις 20:30

«Μουσικές του Κόσμου», με το Τrio Musarti: Κώστας Λεοντάρης, Σοφία Πατσιούρα και Φένια Τσαρσιλή.


*Φωτό αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3