ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συμπόσιο γλυπτικής στο Ελληνικό, έτος 13ο

Εικόνα του άρθρου Συμπόσιο γλυπτικής στο Ελληνικό, έτος 13ο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/07/2023, 01:37
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από 1 έως 20 Αυγούστου, θα γίνει το 13ο Συμπόσιο Γλυπτικής στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», στο Ελληνικό Ιωαννίνων.

Το συμπόσιο αυτό διοργανώνουν ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», ο Όμιλος Φίλων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θ. Παπαγιάννης» και το We adore museums.

Φέτος, πέντε γλύπτες από όλη την Ελλάδα θα δημιουργήσουν γλυπτικές συνθέσεις από ανακυκλώσιμα υλικά και τοπική πέτρα στην αυλή του Μουσείου και όλοι οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να τους δουν να εργάζονται από κοντά και να αλληλεπιδράσουν με αυτούς, σε πραγματικό χρόνο. 

Τα νέα γλυπτά θα τοποθετηθούν στις υπάρχουσες καλλιτεχνικές διαδρομές που έχουν διαμορφωθεί ήδη από τα προηγούμενα συμπόσια του μουσείου και συγκεκριμένα από την είσοδο του Ελληνικού μέχρι το Μοναστήρι της Τσούκας. Με αλφαβητική σειρά οι γλύπτες που θα συμμετάσχουν είναι: Ο Βαγγέλης Κωστούλας, ο Θεόδωρος Παπαγιάννης, ο Ιορδάνης Ποιμενίδης, ο Απόστολος Χασιώτης και ο Fatos Shuli.

Όπως κάθε χρόνο, και σε αυτό το συμπόσιο, θα υπάρξουν παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο.

Όλες οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν στις 20:00 και θα γίνουν στην αυλή του Μουσείου.

Τετάρτη 2 Αυγούστου: Συναυλία του Λάκη Χαλκιά (με την κομπανία του) με τίτλο «2.500 χρόνια ελληνικής μουσικής, από τον Όμηρο μέχρι σήμερα». Εκτός από τον Λάκη Χαλκιά, θα εμφανιστούν: Χρήστος Βιδηνιώτης (μπουζούκι – λαούτο), Γιάννης Γκέλος (ακορντεόν), Χρήστος Χαλκιάς (πιάνο και διεύθυνση ορχήστρας).

Πέμπτη 3 Αυγούστου: Εισηγήσεις για τον εθελοντισμό στα μουσεία

α. «Εθελοντισμός σε ελληνικά Μουσεία: όρια στοχεύσεις και αποτελέσματα», Ιωάννα Τσακαρέλλου, Ιστορικός-Αρχαιολόγος

β. «Εθελοντισμός στο Victoria & Albert Museum, στο Λονδίνο», Αριάδνη Παπαϊωάννου, Αρχιτέκτων ΕΜΠ-Μουσειολόγος MSc

γ.   Παρουσίαση του έργου της Ανοιχτής Εθελοντικής Ομάδας Pagouristas

δ.   Βράβευση εθελοντών του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θ. Παπαγιάννης»

Παρασκευή 4 Αυγούστου: «ΑΠΟ-ΠΟΙΗΣΗ: Τραγούδια για δύσκολους καιρούς» Συναυλία με τους/τις: Άννη Ονουφρίου (τραγούδι), Γιάννη Κολοβό (κοντραμπάσο), Δέσποινα Πραφτσιώτη (πιάνο), Άσπα Ανωγιάτη (πολίτικη λύρα), Πάρι Παρασχόπουλο (μουσική σύνθεση, κιθάρα, τραγούδι).

Η συναυλία είναι βασισμένη κυρίως στη μελοποίηση ποιημάτων των ποιητών: Ευριπίδη, Κωνσταντίνου Καβάφη, Διονύση Καρατζά, Μαρίας Κοσσυφίδου, Χρήστου Μπράβου, Μανόλη Ξεξάκη, Γιώργου Οικονόμου, Ανδρέα Παγουλάτου, Βασίλη Ρώτα, Σαπφούς και Διονυσίου Σολωμού.

Κυριακή 6 Αυγούστου: «Μουσικές διαδρομές από αγαπημένα κλασικά έργα σε μεταγραφή μέχρι γνωστές μελωδίες από τον ελληνικό & ξένο κινηματογράφο σε συνδυασμό με την ποίηση του Τάσου Κανάτση από το βιβλίο του ‘Χειμερινή Ανθοφορία’» με Βικτωρία Κυριακίδη (φλάουτο) και Ιώ Κυριακίδη (πιάνο). Απαγγελία ποιημάτων: Ελεάνα Βάσου, Νίκη Γιαννατσή, Αριάδνη Παπαϊωάννου.

Τετάρτη 9 Αυγούστου: Θεατρική παράσταση: «Βασιλική Κονταξή – Κυρά Βασιλική» σε σκηνοθεσία Γεωργίας Καρλατήρα. Ερμηνεύει η Σοφία Ζήση.

Παρασκευή 11 Αυγούστου: Εκδήλωση για παιδιά: «Οι γίγαντες του Ελληνικού. Τα παιδιά της γης», μια δράση που αφετηρία έχει τα γλυπτά του Θεόδωρου Παπαγιάννη. Αφήγηση παραμυθιού και στη συνέχεια εργαστήρι συγγραφής με ήρωες τα γλυπτά του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης». Η δημιουργός και εμψυχώτρια των παιδιών είναι η μουσικός & συγγραφέας Ανθή Γραμματικοπούλου.

Παρασκευή 18 Αυγούστου: Θεατρική παράσταση: «Αυτοσχεδιασμός πάνω στο έργο του Λουίτζι Πιραντέλο» από το τμήμα ενηλίκων της Ερασιτεχνικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Κυριακή 20 Αυγούστου: Βραδιά αφήγησης και μουσικής με τον Κωνσταντίνο Λεοντάρη (βιολί), τη Λαμπρίνα Πρεβεζιάνου (πιάνο), τη Μαρία Τσιρώνη (τραγούδι) και την Όλγα Μπαλωμένου (τραγούδι).


*Φωτό αρχείου 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back