Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Λύση για χρέος μέχρι Δεκέμβριο

Εικόνα του άρθρου Μοσκοβισί: Λύση για χρέος μέχρι Δεκέμβριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/07/2016, 22:00
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τόσο η δεύτερη αξιολόγηση, όσο και οι όροι για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα πρέπει  να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου επεσήμανε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ εμφανίστηκε απρόθυμος για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για μετά το 2018.

Όπως επισήμανε, «όλα θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι ωστόσο δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να ανοίξει σε αυτή τη φάση η συζήτηση, δεδομένου ότι έχουμε μέχρι τώρα συζητήσει αναλυτικά και έχουμε συμφωνήσει τι πρέπει να κάνουμε». 

Ο κ. Μοσκοβισί, μίλησε με ιδιαίτερα καλά λόγια για την πρόοδο της Ελλάδας, τον Ευ. Τσακαλώτο και τις προοπτικές της χώρας, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν και στο β’ εξάμηνο θα υπάρξει ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι το 2017 οι αναπτυξιακοί ρυθμοί θα είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

Ζήτησε ωστόσο από την ελληνική πλευρά για μια ακόμη φορά να παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους και στην τήρηση των συμφωνηθέντων. Το επίκεντρο τώρα βρίσκεται στην εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί, είπε. Χαρακτήρισε συγκεκριμένα προτεραιότητες τα ζητήματα του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και της αγοράς εργασίας, στην οποία, όπως ανέφερε, πρέπει να γίνουν βήματα. 

Τα παραπάνω θέματα, πρόσθεσε, συζητήθηκαν και στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα για τα εργασιακά, ερωτηθείς αν εν όψει της νέας αξιολόγησης οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ανησυχούν, ο επίτροπος απάντησε ότι το ζήτημα δεν είναι να αποδυναμώσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για μια πιο ανταγωνιστική οικονομία ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, τόνισε είναι προς το συμφέρον όλων το ΔΝΤ να συμμετέχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ρωτήθηκε για το πότε θα κατατεθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2017 – 2020 (σ.σ. το μεσοπρόθεσμο θα πρέπει να αναγράφονται αναλυτικά οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος για τα έτη 2018, 2019 και 2020) και απάντησε: «Όποτε θα είμαστε έτοιμοι».

Υπενθυμίζεται ότι το μεσοπρόθεσμο αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης και κανονικά πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back