ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το «μόνιτορ» της αιθαλομίχλης στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Το «μόνιτορ» της αιθαλομίχλης στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/09/2022, 11:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από τον χειμώνα του 2012 και μετά, πολλές ελληνικές πόλεις (και τα Γιάννενα, σε περίοπτη θέση ανάμεσά τους) ζούνε σχεδόν κάθε χειμώνα με την αιθαλομίχλη.

Οι δημοσιονομικές επιλογές όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας έχουν συμβάλλει στην επί το χείρον εξέλιξη για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών, που έχουν καταφύγει στις καύσεις, ελέω ακριβού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μπορούν οι πολίτες να παρακολουθούν την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με βλαβερά μικροσωματίδια;

Μέχρι πρότινος, στα Γιάννενα υπήρχε ζήτημα ενημέρωσης από τις αρχές (το οποίο υπάρχει σε πλείστα όσα ζητήματα, καθώς είναι πλημμελής συνήθως) για την ατμοσφαιρική ρύπανση.   

Αυτό ενδεχομένως να συνεχίσει να υπάρχει και φέτος, που αναμένεται επιστροφή των «χαμηλών καύσεων» (τζάκια, σόμπες, ξύλα) στην πόλη. Αντίθετα, Δήμοι όπως ο Τρικκαίων έχουν ενσωματώσει λύσεις παρακολούθησης, όπως το hackAIR, το οποίο παρακολουθεί και απεικονίζει μια σειρά παράγοντες, στη σελίδα του.

Έχουν όμως και τα Γιάννενα μια αντίστοιχη υπηρεσία: Το Panacea απεικονίζει στη σελίδα του λιγότερες μετρήσεις από ό,τι το hackAIR, αλλά πολύ χρήσιμες, καίριες και ενδιαφέρουσες.

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις μετρήσεις στο Panacea, εδώ

Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους, συγκεντρώνει αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που το «τρέχουν».

(φωτό αρχείου)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back