ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόλις το 14% των προστίμων πληρώθηκε

Εικόνα του άρθρου Μόλις το 14% των προστίμων πληρώθηκε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/03/2022, 14:20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, πρόστιμα σε μη εμβολιασμένους-ες, άνω των 60 ετών, επιβλήθηκαν συνολικά σε 317.962 άτομα.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», μόλις το 14% εξ αυτών πλήρωσε το πρόστιμο του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η «Καθημερινή», από το σύνολο των παραπάνω φυσικών προσώπων, 297.207 ειδοποιήθηκαν ηλεκτρονικά και 20.755 ενημερώθηκαν με συστημένη επιστολή. Το πρόστιμο Ιανουαρίου έπρεπε να πληρωθεί μέχρι τις 15/3/2022 και, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το πλήρωσαν τελικά 44.000 άτομα. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο Ιανουαρίου ήταν 50 και 100 ευρώ, ανάλογα με το χρονικό διάστημα επιβολής του.

Το πρόστιμο δεν «σβήνεται» ωστόσο. Όσοι-ες δεν το έχουν καταβάλλει, έχουν ενταχθεί στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (προσαυξήσεις κ.λπ.).

Το κατασταλτικό μέτρο, ένα από τα αρκετά που εφάρμοσε η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να επισπεύσει τη διαδικασία του εμβολιασμού, απέτυχε, παρά τις περί του αντιθέτου, αρχικά, κυβερνητικές διακηρύξεις. Σημειώνεται ότι υπήρξαν περιπτώσεις προσφυγών κατά του προστίμου, παρότι δεν το προβλέπει ο νόμος. Γενικά, οι φορολογικές αρχές έχουν εντολή, σύμφωνα με την εφημερίδα, να μην δέχονται προσφυγές.

Το κατασταλτικό μέτρο είναι ένα από τα αρκετά που εφάρμοσε η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να επισπεύσει τη διαδικασία του εμβολιασμού. Έτσι και αλλιώς, από τις 15 Απριλίου παύουν τα πρόστιμα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προφανώς όχι μόνο γιατί ήρθη η αναγκαιότητα που αρχικά επικαλέστηκε η κυβέρνηση, αλλά γιατί το μέτρο δεν κρίνεται επιτυχημένο, παρά τις περί του αντιθέτου (διθυραμβικές κατά περίπτωση) αρχικές κυβερνητικές ανακοινώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back