Oikonomou pisoi
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΕ: Πρόταση ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Τίρανα και Σκόπια

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Πρόταση ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Τίρανα και Σκόπια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/04/2018, 22:51
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις ετήσιες εκθέσεις για τις χώρες Διεύρυνσης στην ΕΕ (Δυτικά Βαλκάνια και Τουρκία), προτείνοντας την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την πΓΔΜ και την Αλβανία, ενώ για Τουρκία επισημαίνει ότι απομακρύνεται από την Ευρώπη.

Όπως τόνισε η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι (φωτογραφία) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου «η Επιτροπή προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία για να ενθαρρύνει τις χώρες αυτές να συνεχίσουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων». Ωστόσο είπε ότι τον τελικό λόγο τον έχει το Συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ, το οποίο σημειώνεται ότι ως σήμερα δεν έχει δώσει το πράσινο φως για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ.


ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ 

Όσον αφορά την Τουρκία, η Επιτροπή στην έκθεσή της επισημαίνει ότι η χώρα απομακρύνεται από την ΕΕ και καλεί την Άγκυρα να ανατρέψει αυτήν την αρνητική τάση. Η έκθεση της Επιτροπής κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Ειδικότερα, η έκθεση επισημαίνει ότι «οι διμερείς σχέσεις με αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ επιδεινώθηκαν, περιλαμβανομένης ενίοτε επιθετικής και απαράδεκτης ρητορικής». 

Η Επιτροπή υπενθυμίζει, επίσης ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, και ζήτησε την ταχεία και θετική επίλυση αυτών των ζητημάτων σε διάλογο με τα κράτη-μέλη».

Ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, επισήμανε, πάντως ότι η Τουρκία θα παραμείνει σημαντικός στρατηγικός εταίρος της ΕΕ και πως θα συνεχιστεί η συνεργασία με την Άγκυρα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία: ©European Union

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back