ΑΛΜΠΟΥΜ

Mods και… μουσικές κλοπές

Εικόνα του άρθρου Mods και… μουσικές κλοπές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/05/2024, 15:30
ΑΛΜΠΟΥΜ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το 1965 στην Αγγλία μπορούσες να ήσουν διάφορα πράγματα, μεταξύ των οποίων και mod. Αν ήσουν mod, άκουγες κατά βάση Who, λιγότερο Kinks, οι πιο underground Action και Smoke.

Και Small Faces, φυσικά.

Η μπάντα, που το 1966 κυκλοφόρησε τον πρώτο, ομώνυμο δίσκο της, δεν έγινε το ίδιο διαχρονικά διάσημη με τους Who, όχι γιατί της έλειπε το ταλέντο, αλλά γιατί ποτέ τα μέλη της δεν φημίστηκαν για τη σταθερότητά τους.

Ή απλά δεν έζησαν τόσο, ώστε να την αποκτήσουν.


Τους Small Faces έφταξαν στο Λονδίνο ο Στιβ Μάριοτ και ο Ρόνι Λέιν, αφού πρώτα συναντήθηκαν στο μαγαζί με μουσικά όργανα που δούλευε ο πρώτος.

Πήραν τους κολλητούς τους, Κένι Τζόουνς και Τζίμι Γουίνστον και ιδού: Small Faces.

Στις 6 Μαΐου 1966 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο που βασίστηκε στη συνταγή της εποχής: ένα-δυο πιασάρικα χιτάκια και διασκευές, κυρίως σε μπλουζ ογκόλιθους, των οποίων οι αρχικοί δημιουργοί δεν τύχαιναν τοσαύτης αποδοχής, για κοινωνικούς λόγους.

Η επιτυχία του δίσκου ήταν το κάπως σαχλό Sha La La Lee, μια διασκευή σε ένα κομμάτι των Κένι Λιντς και Μορτ Σούμαν, που ο Μάριοτ το ‘παιξε με μισή καρδιά, κατά παραγγελία του μάνατζέρ τους.

Οι SF επίσης κατέκλεψαν τον Γουίλι Ντίξον χωρίς ο τρομερός μπλούζμαν να τους κυνηγήσει ποτέ.

Το συγκεκριμένο κομμάτι, το You Need Loving, που ήταν ουσιαστικά το… You Need Love του Ντίξον, λίγα χρόνια αργότερα έγινε ένα άλλο, ακόμα πιο γνωστό κομμάτι του ροκενρόλ: Whole Lotta Love, από τους επίσης λεηλάτες του Ντίξον, Led Zeppelin.

Ο δίσκος όμως ξεχείλιζε από την ευστροφία του Λέιν, το επιθετικό παίξιμο του Τζόουνς στα τύμπανα (ο άνθρωπος αντικατέστησε τον Κιθ Μουν στους Who, μην ξεχνάμε) αλλά πάνω από όλα, είχε τον Στιβ Μάριοτ.

Ο έξαλλος τύπος από το Έσεξ ήταν ένας από τους πιο προικισμένους μουσικούς του ροκενρόλ, τρομερός τραγουδιστής και δυναμίτης στην κιθάρα. Η δυναμική του γέμισε τον δίσκο που έκανε τους Small Faces ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής.

Oι SF έφτασαν στο πικ της καριέρας τους δύο χρόνια μετά, με το There Are But Four Small Faces. Κατόπιν, ο Μάριοτ έκανε μια τεράστια χάρη στην ανθρωπότητα, δημιουργώντας τους Humble Pie-μια από τις πιο παραγνωρισμένες τεράστιες αγγλικές μπάντες.

Ο δε Λέιν δεν έμεινε πίσω: πήγε και βρήκε έναν Σκωτσέζο που άκουγε στο όνομα «Ροντ Στιούαρτ» ή όπως αλλιώς προφέρεται στα σκωτσέζικα και έναν κιθαρίστα που του έμοιαζε τρομερά, αλλά δεν ήταν αδερφός του, τον Ρόνι Γουντ. Αυτός που αργότερα πήγε σε μια μπάντα που λέγεται Rolling Stones…




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back