ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μνημεία «ανοιχτά» με συνέργειες

Εικόνα του άρθρου Μνημεία «ανοιχτά» με συνέργειες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/11/2016, 17:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δωδώνη-Φοινίκη: Δύο αρχαιολογικοί χώροι –ο ένας στην Ήπειρο και ο άλλος στη Νότια Αλβανία-  που συνδέθηκαν μέσω του έργου MileStones. Μια «σύνδεση» που χρηματοδότησε το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg Ελλάδας-Αλβανίας με μισό εκατομμύριο ευρώ.

Οι πιο σημαντικές δράσεις του έργου, το οποίο υλοποίησαν οι δήμοι Δωδώνης και Φοινίκης και οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, αφορούσαν την ανάπτυξη ενός δικτύου πυροπροστασίας στους δύο αρχαιολογικούς χώρους και δράσεις προβολής των μνημείων και των χαρακτηριστικών τους. Τα αποτελέσματα του έργου αλλά και οι προοπτικές των δύο αυτών τόπων, με στόχο την ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού, παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από τον δήμο Δωδώνης στα Λιθαρίτσια.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης πρωταγωνίστησε στην ημερίδα, από τη στιγμή ιδίως που το παρών έδωσε και ο πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος. Το «Διάζωμα» ήταν αυτό που έβαλε τον σπόρο της πολιτιστικής διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου (Νικόπολη, Δωδώνη, Κασσώπη, Αμβρακία, Γίτανα) –ένα πρότζεκτ προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Παράλληλα, έχει ενεργό ρόλο στην προετοιμασία των έργων προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, έχοντας αναλάβει την εκπόνηση των μελετών κυρίως με τη συνδρομή χορηγών. «Η μεγαλύτερη προίκα είναι το περιβάλλον και ο πολιτισμός μας… Θέλουμε να βγάλουμε τα μνημεία από τη μοναξιά τους» τόνισε ο κ. Μπένος, ενώ, αναφερόμενος στη σημασία των συνεργειών, υπογράμμισε ότι «το πιο ενοποιητικό στοιχείο είναι ο πολιτισμός».

Στο πρόγραμμα της πολιτιστικής διαδρομής είχε επικεντρώσει λίγο νωρίτερα, στον χαιρετισμό του, και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Ο κ. Καχριμάνης εκτίμησε ότι μια τέτοια διαδρομή μπορεί να επεκταθεί και στην Αλβανία –σε αυτό το σημείο επανέλαβε την πάγια θέση του ότι «με τους γείτονές μας είμαστε αδέλφια». Ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης επεσήμανε από την πλευρά του ότι ο Δήμος αξιοποιεί κάθε ευκαιρία από χρηματοδοτικό πρόγραμμα και ζήτησε από όλους τους φορείς να συστρατευτούν για την επίτευξη της ένταξης της αρχαίας Δωδώνης στον παγκόσμιο κατάλογο μνημείων της Unesco.  Ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κώστας Σουέρεφ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα προγράμματα πρέπει να συνεχιστούν, οι προσπάθειες όλων πρέπει να συνεχιστούν, το ένα θέατρο πρέπει να παραπέμπει στο άλλο και τα ζευγάρια των θεάτρων μπορούν να προσθέσουν δυναμική στο πρόγραμμα των πολιτιστικών διαδρομών και να μας βοηθήσουν να πάμε ακόμη παραπέρα».

Στη συνέχεια, ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Γιώργος Σμύρης, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής Δωδώνης, μίλησε για το έργο της αναστήλωσης του θεάτρου που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Παρασκευή Γιούνη μίλησε για τις εργασίες αποκατάστασης που θα γίνουν μέχρι το 2020 μέσω του νέου ΕΣΠΑ. Η νέα πρόταση για την αρχαία Δωδώνη, με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ, προβλέπει την ολοκλήρωση της αποκατάστασης στο πρώτο διάζωμα του θεάτρου και την αποκατάσταση στις τρεις κεντρικές κερκίδες του δεύτερου διαζώματος, εργασίες στη δυτική στοά, κατασκευή υπόγειου βιολογικού καθαρισμού, τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης και την επέκταση του χώρου στάθμευσης. «Έχουμε μπροστά μας ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο αλλά κι ένα έργο πολύ σημαντικό», κατέληξε η κ. Γιούνη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back