Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μεταμορφώσεις της ύλης» στην Πινακοθήκη Αβέρωφ

Εικόνα του άρθρου «Μεταμορφώσεις της ύλης» στην Πινακοθήκη Αβέρωφ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/10/2017, 17:20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «Δημιουργικές Συναντήσεις» στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο επιστρέφουν κι αυτό το φθινόπωρο. Στις 21 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Δημιουργικές Συναντήσεις 2017. Μεταμορφώσεις της ύλης» με τρεις δημιουργούς να εκθέτουν τα έργα τους: ο Μιχάλης Κατζουράκης, η Πέγκυ Κλιάφα και ο Βασίλης Γεροδήμος. Τρεις καλλιτέχνες, από διαφορετική γενιά, θα συνυπάρξουν με την ιδιαίτερη και επιλεκτική χρήση της ύλης στο έργο τους να τους ενώνει.

Οι «Δημιουργικές συναντήσεις», ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 1995. Ένας εικαστικός θεσμός με έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, με διαφορετικούς καλλιτέχνες κάθε φορά, με διαφορετικές εκθέσεις, εργαστήρια, ομιλίες, συζητήσεις, δρώμενα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, «πάντα όμως με στόχο τη δημιουργική συνάντηση της τέχνης και του κοινού, τη ζωντανή συνομιλία ανάμεσα στο δημιουργό και τον τόπο και ανάμεσα στους ίδιους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες» όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Πινακοθήκης Αβέρωφ.

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει δύο σκέλη. Το ένα σκέλος αφορά τη δημιουργία τριών έργων μνημειακών διαστάσεων ειδικά για το Ίδρυμα και την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ. Τα τρία αυτά έργα κατασκευάζονται για τη βουνοπλαγιά του Γινιέτς και συνομιλούν με το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον του αμπελώνα. Το άλλο σκέλος, αφορά την παρουσίαση τριών εκθέσεων –μία για τον κάθε καλλιτέχνη- στην Πινακοθήκη Αβέρωφ.

Ο Μιχάλης Κατζουράκης (1933) θα παρουσιάσει μία επιλεκτική και αντιπροσωπευτική αναδρομική έκθεση. Η έκθεση περιλαμβάνει 55 περίπου έργα, που διατρέχουν όλη την εξέλιξη της δημιουργίας του πρωτοποριακού καλλιτέχνη, κατά ενότητες, από το 1950 μέχρι σήμερα.

Έργο του Μιχάλη Κατζουράκη

Η Πέγκυ Κλιάφα (1967) και ο Βασίλης Γεροδήμος (1977) παρουσιάζουν από 10 αντιπροσωπευτικά έργα, της παραγωγής τους των τελευταίων ετών, αφ’ ότου αποφοίτησαν από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, δρ. Λίνα Τσίκουτα- Δεϊμέζη, η οποία υπογράφει και τα κείμενα στον δίγλωσσο κατάλογο της έκθεσης.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 15 Ιανουαρίου.

Έργο του Βασίλη Γεροδήμου


* Στην κεντρική φωτογραφία, έργο της Πέγκυς Κλιάφα

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back