Μιλώντας για φρεγάτες, τείχη και ραφάλ, στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Μιλώντας για φρεγάτες, τείχη και ραφάλ, στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/04/2023, 01:11

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σε μια από τις μαζικότερες προεκλογικές συγκεντρώσεις της ΝΔ στα Γιάννενα, τα τελευταία χρόνια.

Ο σκοπός του κόμματος και του πρωθυπουργού ήταν προφανής: συσπείρωση έναντι προτάσεων, καθώς οι δεύτερες ήταν από ανύπαρκτες έως εξαιρετικά γενικές.

Η συσπείρωση όμως ήταν εμφανής: πολύς κόσμος, ακόμα και άνθρωποι που έχουν εκφράσει και πρόσφατα απογοήτευση ή και κριτική στην κυβέρνηση, βρέθηκαν στο Du Lac από όλη την Ήπειρο, όχι μόνο από τα Γιάννενα. Βασικά μέσες και κυρίως μεγάλες ηλικίες, ο κόσμος δηλαδή στον οποίο παραδοσιακά απευθύνεται η ΝΔ. 

Ο παλμός ωστόσο δεν ήταν αντίστοιχος εκδηλώσεων του 2019, όταν η ΝΔ είχε σαφές ρεύμα υπέρ της. Ο κόσμος, παρότι δήλωνε παρών, ήταν και λίγο αμήχανος στην περίπου δεκάλεπτη τοποθέτηση του πρωθυπουργού στα Γιάννενα, για το τείχος στον Έβρο, για τα Ραφάλ, τις φρεγάτες κ.λπ. Τα Γιάννενα ως γνωστόν υποδέχονται βασικά επισκέπτες από τη γειτονική Αλβανία και δεν έχουν ούτε στρατιωτικό αεροδρόμιο, ούτε κάποια ναυτική μοίρα.

Ωστόσο, η επίκληση στο «εθνικό αίσθημα» ήταν σαφής από τον πρωθυπουργό, ο οποίος επενδύει συστηματικά σε αυτό το κομμάτι, προσπαθώντας να καλύψει την κριτική και την αντίθεση σε άλλα ζητήματα. Μεγαλόστομα παρουσίασε τις μικρές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, τις οποίες «αντισταθμίζει» η καλπάζουσα ακρίβεια.

Γι αυτό το θέμα ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε «άμοιρος» ευθυνών για την ενεργειακή ακρίβεια (παραπέμποντας σε διεθνείς συνθήκες κ.λπ) και υπερασπίστηκε όλες τις επιδοματικές πολιτικές της κυβέρνησης, από τη μερική περιστολή της υπερβολικής ακρίβειας στο ρεύμα, μέχρι το πελιδνό market pass. 

Μιλώντας για την τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Μητσοτάκης κατέφυγε πάλι σε σκιαμαχίες: μίλησε για «νησίδες αναχρονιστικού χτες» και εμφανίστηκε ως πρόμαχος εναντίον τους. 

Zήτησε «αυτοδυναμία» στις εκλογές της 21ης Μαΐου, για να «προχωρήσουμε σταθερά, τολμηρά, μόνο μπροστά», όπως είπε.

Επίσης, αναφερόμενος στον εκλιπόντα Μωυσή Ελισαφ προσπάθησε να κάνει μια πολιτική αναλογία με τη μνήμη του: «Προτιμούσε ο ίδιος τη σύγκριση από τη σύγκρουση. Αυτό θέλω και εγώ, αυτό θέλουμε και εμείς. Δεν θέλουμε να τσακωνόμαστε στα παράθυρα και να γεμίζουμε το δημόσιο λόγο με τοξικότητα, αλλά θέλουμε να συγκριθούμε».

Εκανε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και επέκτεινε την επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ περι «συλλήβδην ψεμάτων», για τα οποία πάντως ελέγχεται και η ΝΔ στις απαντήσεις της.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back