Λυκ πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρή ελάφρυνση στην ενεργειακή ακρίβεια

Εικόνα του άρθρου Μικρή ελάφρυνση στην ενεργειακή ακρίβεια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/01/2022, 14:37
ΕΛΛΑΔΑ

Ενώ η ακρίβεια στην ενέργεια ανεβάζει και άλλο τα τιμολόγια, με βασική κυβερνητική ευθύνη και πιο συγκεκριμένα, του νυν υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα, μαζί με ένα… κρυφό πρωθυπουργικό διάγγελμα.

Με μορφή δήλωσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανήγγειλε «άλλα 400 εκατ. ευρώ» για ενισχύσεις, κάνοντας μια «εισαγωγή» στις δηλώσεις που έκανε αργότερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Τα μέτρα προβλέπουν:

  • Επιδότηση όλων των παροχών κύριας κατοικίας (με δήλωση στο Ε1) ανεξαρτήτως εισοδήματος ή εμβαδού κατοικίας.
  • Για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 €/MWh (ήτοι 24 ευρώ)
  • Για την μηνιαία κατανάλωση από 151-300kWh επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120 €/MWh (δηλαδή 18 ευρώ).

Η επιδότηση είναι μικρή, καθώς οι αυξήσεις ειδικά στο ρεύμα συχνά ξεπερνάνε το 100% των λογαριασμών της περασμένης άνοιξης.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση θα ανέλθει στα 180 €/ MWh, άρα 54 ευρώ τον μήνα. Η συνολική αξία της επιδότησης ανέρχεται στα 157 εκ ευρώ.

Μεγαλύτερες αναμένεται να είναι οι επιδοτήσεις στα επαγγελματικά τιμολόγια. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, θα επιδοτηθούν οριζόντια όλοι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις και όλα τα τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά κ.λπ.) με 65€/MWh.

Η κυβέρνηση έχει διατυπώσει εκτιμήσεις ότι «η ακρίβεια είναι παροδική» και ότι θα υποχωρήσει από τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, εξετάζεται η επιδότηση να συνεχιστεί μετά τον Φεβρουάριο, προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο και ανάλογα με την βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στην λειτουργία της επιχείρησης.

Ακόμα, στο φυσικό αέριο, η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 €/MWh για όλους τους παρόχους, για όλη τη μηνιαία κατανάλωση και επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΠΑ 20€/MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back