ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Μικρές απολογίες» και νομικά στοιχήματα

Εικόνα του άρθρου «Μικρές απολογίες» και νομικά στοιχήματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/03/2019, 00:19
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε μια εκδήλωση που είχε στοιχεία διαλόγου «με τη βάση», αλλά και κάποια προεκλογικά χαρακτηριστικά, επιστέγασε την παρουσία του στα Γιάννενα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Ήταν ο βασικός ομιλητής στην Ακαδημία, στην εκδήλωση με θέμα «Δικαιοσύνη: Προκλήσεις και προοπτικές», όπου οι τέσσερις πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της Ηπείρου που διοργάνωσαν την εκδήλωση, μαζί με το υπουργείο, αποπειράθηκαν να θέσουν τα ζητήματα αμφίδρομα: οι δικηγόροι να περιγράψουν τα προβλήματα, ο υπουργός να ενημερώσει και να… απολογηθεί κατά μια έννοια.

Η πρόεδρος του ΔΣΙ Μαρία Νάκα άνοιξε την εκδήλωση λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η πλειοψηφία των δικηγόρων εργαζόμαστε σκληρά και άδολα», αλλά και ότι το επάγγελμα φθίνει: Μόλις 17 μέλη περισσότερα από το 2010 έχει σήμερα ο σύλλογος (422 από 405), ενώ, όπως τόνισε η κα Νάκα, είναι απαραίτητη η θέσπιση κώδικα δεοντολογίας.

Ο κ. Καλογήρου, ο οποίος κατάγεται από το Ζαγόρι, ξεκίνησε μιλώντας για το μνημόνιο. «Η άρνηση της εξόδου από τη δημοσιονομική επιτήρηση, σημαίνει άρνηση να επουλώσουμε τις πληγές» είπε, βάζοντας έτσι το «κεντρικό πολιτικό» στίγμα ενός υπουργού που μιλάει υπέρ της κυβέρνησής του.

Σχετικά με το επάγγελμα καθαυτό, πρόσθεσε ότι η κρίση έπληξε τους δικηγόρους, τους πολίτες, αλλά και τη σχέση μεταξύ τους και ένα «στοίχημα» είναι να επανακαθοριστεί.

Απολόγισε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όπως τα αναδρομικά, τη μείωση εισφορών και την αναστολή της υποχρεωτικότητας (πρόβλεψη στην οποία αντιτίθενται οι δικηγόροι) και προλόγισε αυτά που έρχονται: Νομοσχέδιο για την οδηγία GDPR, αλλά και για το οικογενειακό δίκαιο, με ρυθμίσεις για τη συνεπιμέλεια.

Ο κ. Καλογήρου ήταν κάπως επιθετικός στην κριτική που δέχεται το υπουργείο ένθεν κακείθεν για το νέο ποινικό κώδικα. «Είναι μεγάλο στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί» τόνισε και πρόσθεσε ότι αρκετά από αυτά που συζητιούνται στη δημόσια σφαίρα ή που αναφέρονται σε ΜΜΕ δεν απηχούν την πραγματικότητα.

Η θέση του είναι ότι ο κώδικας καθορίζει ποινές «υπηρετήσιμες» και όχι απλά ονομαστικές. Αρνήθηκε ότι αθωώνεται η ηγεσία εγκληματικών οργανώσεων, με αναφορά βέβαια στη ΧΑ και τη δίκη των νεοναζί, ενώ υπερασπίστηκε τις ρυθμίσεις για την έννοια του βιασμού για την οποία η επιτροπή δέχεται μεγάλη (και δικαιολογημένη σε σημαντικό βαθμό) κριτική. Πρόσθεσε ότι «μεγάλη διαβούλευση-όχι νομοθέτηση», προκειμένου να απαντήσει στην κριτική για το μικρό χρονικό διάστημα συζήτησης για τον κώδικα.

Νωρίτερα, ο κ. Καλογήρου επισκέφθηκε τις φυλακές Σταυρακίου. Εκεί τόνισε ότι «κάποια προβλήματα της καθημερινότητας τα λαμβάνουμε υπόψη, υπάρχει σχεδιασμός και καθημερινή αντιμετώπιση. Εκτός από θέμα ασφάλειας, υπάρχει ζήτημα αύξησης του προσωπικού και ικανοποίησης αιτημάτων των σωφρονιστικών υπαλλήλων της φυλακής».

Για την πιθανότητα νέας φυλακής στην περιοχή, τόνισε ότι «το πρώτο είναι πως θα έρθουν οι φυλακές στην χώρα σε ένα σωστό επίπεδο. Έχουμε αυτή την στιγμή καταστήματα κράτησης δύο και τριών ταχυτήτων, άρα πρέπει να δούμε πως θα επιλύσουμε τα προβλήματα και μετά αυτές οι μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες».

Τέλος, αναφέρθηκε στην ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «έχει να κάνει με αυτό που αποκαλούμε ‘δίκη χωρίς χαρτί’, δηλαδή την παροχή ηλεκτρονικών μέσων στην απονομή της δικαιοσύνης και ασφαλώς νέο θεσμικό πλαίσιο, νέα νομοθετήματα , νέοι σχεδιασμοί ως προς τις διαδικασίες».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back