Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μικρασιατική Καταστροφή: 100 χρόνια σε δύο κύκλους

Εικόνα του άρθρου Μικρασιατική Καταστροφή: 100 χρόνια σε δύο κύκλους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/06/2022, 18:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή ενσωματώνουν σε δύο κύκλους εκδηλώσεων, ο Δήμος Ιωαννιτών, το Πνευματικό Κέντρο και ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, ο πρώτος κύκλος ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα και ο δεύτερος, το φθινόπωρο.

Στόχος, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, οι εκδηλώσεις έχουν στόχο να «αναδειχθούν οι πτυχές ενός από τα πιο τραυματικά γεγονότα της νεοελληνικής ιστορίας και του αποτυπώματος που άφησαν στην διαμόρφωση του ελληνικού κράτους».

Η αρχή θα γίνει με το διεθνές επιστημονικό συνέδριο που τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, στις 17-18 Ιουνίου, με θέμα «Ο Πολιτισμικός Πλούτος των Μικρασιατών», στα παλιά σφαγεία.

Ταυτόχρονα με το συνέδριο θα λειτουργεί η έκθεση ζωγραφικής του Τάκη Στεφάνου με θέμα «Σκυφτοί και κουρασμένοι με τα χέρια σαν ανοιχτά φτερά», ένα αφιέρωμα στους Ζεϊμπέκηδες.

Την Κυριακή 26 Ιουνίου το τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου, τον Σύλλογο Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας, τον Σύλλογο Μικρασιατών Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων και τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογος Καππαδόκων Κόνιτσας «Οι Ρίζες» παρουσιάζουν το δεύτερο μέρος της μουσικοχορευτικής εκδήλωσης «Μνήμη και τιμή στο Μικρασιατικό Ελληνισμό»

Το Φεστιβάλ Ελληνικής Μουσικής, 18-25 Ιουλίου, σε διαφορετικά σημεία της πόλης, θα φιλοξενήσει μουσικά σύνολα που θα παρουσιάσουν διαφορετικές πτυχές του μικρασιατικού τραγουδιού.

Στις εκδηλώσεις εντάσσεται και το καλοκαιρινό έργο του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back