Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια υπενθύμιση κατά της μισαλλοδοξίας

Εικόνα του άρθρου Μια υπενθύμιση κατά της μισαλλοδοξίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/01/2017, 16:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την ημέρα μνήμης των ελλήνων Εβραίων του ολοκαυτώματος τιμούν για μια ακόμη χρονιά η Περιφέρεια Ηπείρου και ο δήμος Ιωαννιτών. Αυτή η ημέρα μνήμης καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής τον Ιανουάριο του 2004 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου, για να τιμηθεί η μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Οι φορείς των Ιωαννίνων διοργανώνουν λοιπόν μια εκδήλωση μνήμης το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, στις 20:30, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών. Ενόψει αυτής της εκδήλωσης, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου (λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορούσε να παραστεί ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας).

Ο κ. Καχριμάνης, ο οποίος συνηθίζει στις δηλώσεις του να αναφέρεται σε προσωπικές του εμπειρίες, μίλησε για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Άουσβιτς. «Εκεί καταλαβαίνεις ότι όταν ο άνθρωπος γίνεται ζώο, μπορεί να φτάσει στη θηριωδία. Εμείς όλοι πρέπει να τιμάμε τη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης» τόνισε.

Ο κ. Ελισάφ, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στη σκοπιμότητα των επετειακών αυτών εκδηλώσεων. «Αυτές οι εκδηλώσεις έχουν ιδιαίτερη αξία γιατί μας θυμίζουν αυτό που είπε ο περιφερειάρχης: πού θα μπορούσε να φτάσει ο άνθρωπος κάτω από ιδιαίτερα πιεστικές συνθήκες» υπογράμμισε. Ανέφερε δε ότι «στην ταραγμένη εποχή που ζούμε, μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης, γίνεται εύκολη η δαιμονοποίηση του Άλλου, του ξένου, του διαφορετικού, του αλλόθρησκου, του αλλόδοξου».

Στην εκδήλωση, χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, η πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Ιρίτ Μπεν-Άμπα, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Διονύσης Δρόσος («Αντισημιτισμός: ακρότητα και κοινοτοπία. Σκέψεις για τη μνήμη και την ευθύνη της γενοκτονίας»).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα και προβολή ταινίας. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί «Η δέηση των σκλάβων» από την όπερα «Ναμπούκο» του Βέρντι –βιολί 1 ο Βύρων Καψάλης, βιολί 2 η Βασιλική Αρλέτου, βιόλα η Μαριάνθη Καψάλη και βιολοντσέλο ο Γιούρι Μπεσόνοβ). Αμέσως μετά, θα προβληθεί η ταινία του Λάσλο Νέμες «Ο γιος του Σαούλ».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back