Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Μια σπουδαία Ανηλιώτισσα στην Ατλάντα

Εικόνα του άρθρου Μια σπουδαία Ανηλιώτισσα στην Ατλάντα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/12/2020, 21:25
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Του Φώντα Χήτα


Ο πατέρας της, Νάσος Μαντέκος, από τις κορυφαίες μορφές της ιατρικής επιστήμης και της δημόσιας υγείας ειδικότερα, με την ανακάλυψη (1944) της δραστικής ουσίας DDT, με την οποία και καταπολεμήθηκε η ελονοσία, μάστιγα της εποχής όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.

Εκείνη, στην μακρινή Ατλάντα όπου και είναι εγκατεστημένη με τον Αμερικανό σύζυγο της, Καθηγητή του Πολυτεχνείου της μεγαλούπολης του Ατλαντικού, με σπουδές Ψυχολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυττού, ιδρύτρια και πρόεδρος του εκεί παραρτήματος Λυκείου Ελληνίδων, με την πλούσια πολιτιστική και όχι μόνον δράση.

Η Μαρία Μαντέκου – Sharp δεν ξεχνά, τόσα χρόνια μετά, την βλαχική καταγωγή της από το Ανήλιο, νοσταλγεί τα παιδικά χρόνια στο χωριό, αναπολεί τον μέγιστο Ανηλιώτη πατέρα της που, στις καλοκαιρινές διακοπές του, «εξέταζε δωρεάν όλους τους χωριανούς» και νιώθει το dna του τόπου της μέσα της, όπως λέει.

Την άκουσα τυχαία, σε μια αξιόλογη εκπομπή της Λίτσας Πισκερά στο ΘΕΜΑ FM 104,6, με τίτλο «Ένας κόσμος Ελλάδα», να μιλά για όλα αυτά, να γεμίζουν τα λόγια της Ελλάδα, να συζητά για το ευρύτερο έργο που προσφέρει το Λύκειο Ελληνίδων στους Έλληνες, δεύτερης και τρίτης γενιάς, τη Λευκαδίτισσα μητέρα της, καθηγήτρια Μαθηματικών και Φυσικής στο 1ο Γυμνάσιο Πλάκας στην Αθήνα, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (γενέτειρα του η Ατλάντα) και τον “αγώνα εναντίον του ρατσισμού που δεν έχει τελειώσει”, την αγωνία της να μη χαθεί η ελληνική γλώσσα, οι πολιτιστικές μας παραδόσεις, όπου γης Έλληνες.

«Σαν Ελληνίδες, είμαστε μαχήτριες», λέει η Μαρία Μαντέκου – Sharp και η σκέψη της γυρίζει στον πατέρα της, Νάσο Μαντέκο, που ορφάνεψε στα 14 του, σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και έγινε μετά ο πρώτος Έλληνας γιατρός που μετεκπαιδεύτηκε στο Χάρβαρντ, με το τεράστιο έργο του, στην καταπολέμηση της ελονοσίας να υιοθετείται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τους λαούς της Αφρικής και της Ασίας.

Ο Μαντέκος, που, συνέγραψε 31 επιστημονικές μελέτες και δημοσίευσε 15 επιστημονικές εργασίες για τη δημόσια υγεία, ήταν εκείνος για τον οποίο ο καθηγητής Δημήτρης Τριχόπουλος, έγραψε: «Ο Αθ. Μαντέκος έβαλε τη σφραγίδα στην παγκόσμια ιστορία της πρόληψης, στην παγκόσμια ιστορία της καταπολέμησης της ελονοσίας…».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back