ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια «Σκηνή» που ίσως στηθεί…

Εικόνα του άρθρου Μια «Σκηνή» που ίσως στηθεί…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/01/2018, 01:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια πρόταση, μια ωραία ιδέα για την υλοποίηση ενός έργου που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε στις σκέψεις της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων και η οποία προέκυψε… από ανάγκη. Και συγκεκριμένα από μια πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος του «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που αφορά τη «δημιουργική επανάχρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας» με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.

Το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων ενέκρινε σήμερα, σε έκτακτη συνεδρίασή του, την υποβολή πρότασης για την επανάχρηση του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά ως κέντρου πολιτισμικής δημιουργίας –με τον διακριτό τίτλο «Σκηνή»-, με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ. Η πρόταση υποβλήθηκε ηλεκτρονικά λίγη ώρα αργότερα, με τον Δήμο Ιωαννιτών να περιμένει πια τα αποτελέσματα. Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη πρόσκληση του ΕΣΠΑ αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον δεκάδων Δήμων. Ο κάθε Δήμος έχει δικαίωμα να καταθέσει μία μόνο πρόταση.

Το βασικό δεσμευτικό στοιχείο για την κάθε πρόταση είναι ότι το υποψήφιο προς χρηματοδότηση δημοτικό κτίριο θα πρέπει να είναι πάνω από 500 τ.μ. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, η δέσμευση αυτή δυσκόλεψε αρκετά τον Δήμο Ιωαννιτών. Κι αυτό επειδή δεν έχει στην κυριότητά του μεγάλα ακίνητα, δεδομένου και του γεγονότος ότι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης εξαίρεσε τα κτίρια τα οποία ανήκουν σε κληροδοτήματα. Έτσι κτίρια άνω των 500 τ.μ. όπως η πρώην Πολεοδομία (κληροδότημα Ελ. Ζωγράφου) έμειναν εκτός. Το Πνευματικό Κέντρο Κατσικά προέκυψε λοιπόν κατά τη διαδικασία αναζήτησης του κτιρίου που πληρούσε τα κριτήρια της πρόσκλησης. Για τον συγκεκριμένο χώρο, ο Δήμος ναι μεν είχε σχεδιάσει την αναβάθμισή του μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ), αλλά όχι στον βαθμό που περιλαμβάνεται στην πρόταση.

Το εν λόγω ακίνητο, έχει συνολική μικτή επιφάνεια 1.338,70 τ.μ και γειτνιάζει με τη νέα πλατεία Κατσικά. Σήμερα, το κτίριο χρησιμοποιείται μερικώς από πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, ενώ η μη χρήση των άλλων χώρων έχει επιφέρει διάφορες φθορές.

Ποια είναι η πρόταση του Δήμου (για τις προκαταρκτικές μελέτες συνεργάστηκαν, αφιλοκερδώς, ο αρχιτέκτονας Ιάσονας Πανταζής και ο μηχανολόγος Αχιλλέας Χριστοδούλου); Ο Δήμος προτείνει καταρχήν έναν χώρο για events, παραστάσεις, προβολές, μουσικές συναυλίες, ομιλίες, παρουσιάσεις. Και όχι μόνο… Η πρότασή του περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία σταθμών εργασίας και χώρων παραγωγής δημιουργικών σχεδίων με όλες τις βασικές υποδομές, χώρους εκπαίδευσης αλλά και startup studios όπου μπορούν να δουλέψουν για κάποιες ώρες όσοι αναζητούν έναν χώρο (από εικαστικούς και γλύπτες μέχρι φωτογράφους και γραφίστες). Προβλέπονται ακόμα φωτογραφικό στούντιο, στούντιο ηχοληψίας και ηχογράφησης, στούντιο εικονοληψίας και μοντάζ και αίθουσες εκδηλώσεων. Κι όλα αυτά με ελεύθερη είσοδο και χρήση για τους πολίτες.

Για την υποστήριξη της λειτουργίας της «Σκηνής», εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τέσσερις υπάλληλοι του Δήμου Ιωαννιτών. Όσο για τη συντήρηση και τα έξοδα λειτουργίας (όταν και αν έρθει αυτή η ώρα), θα καλυφθούν από τον ετήσιο προϋπολογισμό του Δήμου. 

Την υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ δεν ενέκρινε, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με τον επικεφαλής της Δημήτρη Τασούλα να υποστηρίζει ότι «ακόμα κι αν το κτίριο χρησιμοποιηθεί δωρεάν για τα πρώτα πέντε χρόνια, βάσει των δεσμεύσεων του προγράμματος, σίγουρα μετά θα δημιουργηθούν νέα πεδία κερδοφορίας σε βάρος της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ακριβώς όπως γίνεται με την αίθουσα ‘Δ. Χατζής’…».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back