Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια προτομή για τον γιατρό Ξεν. Κοντιάδη

Εικόνα του άρθρου Μια προτομή για τον γιατρό Ξεν. Κοντιάδη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/02/2020, 21:36
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τα εγκαίνια του Μουσείου Ιατρικής Ιστορίας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έρχεται να τιμήσει τον γιατρό Ξενοφώντα Κοντιάδη.

Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, στις 2 το μεσημέρι, θα γίνει η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Κοντιάδη, στο πλαίσιο του εορτασμού της 107ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων. Τα αποκαλυπτήρια θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Η τελετή περιλαμβάνει χαιρετισμό από τον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και από τον αντιπρύτανη Μηνά Πασχόπουλο, ενώ θα ακολουθήσει ξενάγηση από τον πρώην καθηγητή Ιστορίας της Ιατρικής Στέφανο Γερουλάνο αλλά και φύτευση του πλάτανου του Ιπποκράτη έξω από το Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, όπου θα ξεναγηθεί από τον διευθυντή του Εργαστηρίου, καθηγητή Κωνσταντίνο Πέτσιο.

Ποιος ήταν όμως ο Ξενοφών Κοντιάδης; Ο Κοντιάδης γεννήθηκε στη Μασσαλία το 1903. Το 1935 πήγε στην Αθήνα όπου λίγα χρόνια μετά εκλέχτηκε καθηγητής Χειρουργικής. Με την κήρυξη του πολέμου, υπηρέτησε ως έφεδρος γιατρός σε ναυτικά νοσοκομεία. Με δική του αίτηση, μετατέθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ιωαννίνων το οποίο στεγαζόταν στην πρώην Ζωιμαία Ακαδημία Ιωαννίνων. Εκεί βρήκε τον θάνατο.

Ο Ξενοφών Κοντιάδης ήταν ένας από τους γιατρούς που σκοτώθηκαν ενώ εκτελούσε το ιατρικό του καθήκον, όταν οι ναζί βομβάρδισαν τον Απρίλιο του 1941 το νοσοκομείο, παρόλο που έφερε το σήμα του Ερυθρού Σταυρού. 


* Φωτογραφία από το Μουσείο Ιατρικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back