Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια πειθαρχική δίωξη, ένα πολιτικό ζήτημα

Εικόνα του άρθρου Μια πειθαρχική δίωξη, ένα πολιτικό ζήτημα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/05/2022, 21:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από την προηγούμενη εβδομάδα πλανιόταν στον αέρα, μέσω… διαρροών, η πειθαρχική δίωξη του περιφερειάρχη Ηπείρου και προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής Αλέκου Καχριμάνη και των μελών της ίδιας επιτροπής (αν και οι… διαρροές «διχογνωμούσαν» ως προς την παραπομπή των υπόλοιπων μελών) για αναθέσεις υποθέσεων, μέσα σε μια πενταετία, της Περιφέρειας Ηπείρου σε συγκεκριμένους δικηγόρους.

Μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ξεκίνησαν να λαμβάνουν το έγγραφο της παραπομπής τους στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Το έγγραφο έχει ημερομηνία 5 Μαΐου και υπογράφεται από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βασίλη Μιχελάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, παραπέμπονται όλοι –πλην ενός, που είναι αναπληρωματικό μέλος. Στην Οικονομική Επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι, πέραν της περιφερειακής αρχής, των παρατάξεων «Κοινό των Ηπειρωτών», «Ήπειρος Όλον» και «Ορίζοντες Ηπείρου».

Όπως προκύπτει, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν αποδέχτηκε τα επιχειρήματα της περιφερειακής αρχής περί φόρτου εργασίας του έμμισθου δικηγόρου της Περιφέρειας και περί του «εξαιρετικού» χαρακτήρα των υποθέσεων για την ανάθεσή τους σε εξωτερικούς δικηγόρους –μία από αυτές τις υποθέσεις αφορούσε και την αντιδικία Περιφέρειας και «Αειφορική Ηπείρου» στο διαιτητικό δικαστήριο. Όπως δεν αποδέχτηκε τον ορισμό και το ύψος της αμοιβής για τους δικηγόρους από την Οικονομική Επιτροπή. Οι δυο αυτές πράξεις θα έπρεπε να γίνουν με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Όσον αφορά τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εκτίμησε ότι δεν επέδειξαν τη «δέουσα επιμέλεια».

Πέραν των όποιων εξελίξεων υπάρξουν, η λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής είναι προβληματική. Οι εισηγήσεις από τον πρόεδρο κ. Καχριμάνη που κατατίθενται, δεν είναι πάντα σαφείς και συγκεκριμένες, ενώ η Οικονομική Επιτροπή συνεχίζει να συνεδριάζει με κλειστές τις θύρες επί της ουσίας. Κατά την προηγούμενη θητεία της περιφερειακής αρχής, οι δημόσιες συνεδριάσεις της επιτροπής γίνονταν όχι στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά στο γραφείο του περιφερειάρχη Ηπείρου απουσία των ΜΜΕ (μετά από αρκετές ενστάσεις, επιτράπηκε η παρουσία δημοσιογράφων μόνο για να κρατήσουν σημειώσεις –κάτι προφανώς που δεν μπορεί να αποτελέσει μια πάγια κατάσταση).

Στην τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο, οι… δημόσιες συνεδριάσεις μετακινήθηκαν λόγω περισσότερων μελών της Οικονομικής Επιτροπής σε γειτονικό γραφείο ή, αργότερα, λόγω πανδημίας σε τηλεδιάσκεψη -απουσία και πάλι των ΜΜΕ.

Ο τρόπος λειτουργίας της επιτροπής δείχνει σαφώς την πολιτική αντίληψη του κ. Καχριμάνη. Η οικονομική επιτροπή με τα λίγα μέλη και χωρίς δημόσια έκθεση, κι όχι το Περιφερειακό Συμβούλιο, έχει μετατραπεί στο κυρίαρχο όργανο της Περιφέρειας Ηπείρου. Εκεί λαμβάνονται όλες οι σημαντικές αποφάσεις για έργα και υπηρεσίες, εκεί λαμβάνονται οι αποφάσεις που έχουν σχέση με τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, εκεί έχει συγκεντρωθεί όλη η εξουσία της περιφερειακής αρχής…

Η περιφερειακή αρχή όλες αυτές τις ημέρες έχει αποφύγει οποιονδήποτε σχολιασμό, με εξαίρεση την καθόλου τυχαία αναφορά της στη δικηγόρο Γεωργία Τατάγια, η οποία έγινε την περασμένη Παρασκευή (διαβάστε εδώ).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back