Oikonomou pisoi
ΘΕΑΤΡΟ

Mια παράσταση στα αρχαία θέατρα και μια (μεγάλη) σημείωση

Εικόνα του άρθρου Mια παράσταση στα αρχαία θέατρα και μια (μεγάλη) σημείωση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/08/2021, 02:58
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Περιφέρεια Ηπείρου χρηματοδότησε έναν κύκλο παραστάσεων της τραγωδίας του Ευριπίδη «Βάκχες», οι οποίες ανέβηκαν στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης, στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων και στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Περίπου 2.000 πολίτες παρακολούθησαν δωρεάν τις παραστάσεις.

Ήταν μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου, στην προσπάθειά της να αναδείξει και την «πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου».

Μια «πολιτιστική διαδρομή» της οποίας το πιο χειροπιαστό αποτέλεσμα είναι μέχρι στιγμής η σημαντική δουλειά της αποκατάστασης των αρχαίων θεάτρων που γίνεται από τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων, με χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

Την… παράσταση πάντως έκλεψε το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων στη Θεσπρωτία. Κι αυτό επειδή οι «Βάκχες» ήταν η πρώτη παράσταση αρχαίου δράματος που παρουσιάστηκε σε αυτό το θέατρο. «Ήταν η πρώτη παράσταση αρχαίου δράματος μετά από περίπου 17 αιώνες (sic) και αυτό χάρη στις εργασίες αναστήλωσης που γίνονται μέσω της χρηματοδότησης από το Ε.Π. ‘Ήπειρος 2014-2020’ του προγράμματος της πολιτιστικής διαδρομής» αναφέρει ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης σε γραπτή του δήλωση.

 Ο κ. Καχριμάνης ευχαριστεί, στην ανακοίνωσή του, τον πρόεδρο του «Διαζώματος» Σταύρο Μπένο για τη συμβολή του στην «πολιτιστική διαδρομή» και τη σκηνοθέτη Νικαίτη Κοντούρη για τη συνεργασία. Τέλος, στο δελτίο Τύπου καταγράφονται οι συντελεστές των «Βακχών».

Και μια (μεγάλη) σημείωση: Σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, καλό είναι τα περί «ανάδειξης της πολιτιστικής διαδρομής» να στηρίζονται όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Το επικοινωνιακό κομμάτι είναι σημαντικό υπό την έννοια ότι τα μνημεία πρέπει να γίνουν γνωστά ή πιο γνωστά και εκτός Ηπείρου. Ιδίως όταν ένα αρχαίο θέατρο αποδίδεται στο κοινό, μετά από πάρα πολλούς αιώνες (τουλάχιστον 20 αιώνες κι όχι 17, όπως αναφέρει η Περιφέρεια Ηπείρου). Κι όλα αυτά στο πλαίσιο και μιας συνεργασίας με την κάθε αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων. 

Από τη στιγμή που η Περιφέρεια Ηπείρου βάζει μπροστά η ίδια τον εαυτό της για την «πολιτιστική διαδρομή», δεν αρκεί μια απλή, τυπική ανακοίνωση μόνο στα τοπικά ΜΜΕ, όπως δεν αρκούν και οι συνοδευτικές φωτογραφίες που θα μπορούσαν να είναι σίγουρα καλύτερες – η κεντρική φωτογραφία είναι μία από αυτές που απέστειλε στον τοπικό Τύπο η Περιφέρεια Ηπείρου.

Διαβάστε για το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων: Το θέατρο με τα ονόματα αρχαίων Ηπειρωτών

Παρεμπιπτόντως, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ραγίου, με τον οποίο συνεργάστηκε η Περιφέρεια Ηπείρου για την παράσταση στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων, απαθανάτισε τη σημαντική στιγμή για τη Θεσπρωτία (κι όχι μόνο) με εξαιρετικό τρόπο. 

Τις σχετικές φωτογραφίες μπορείτε να τις δείτε στο facebook του συλλόγου εδώ.

Ενδεικτικά:

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back