ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια παλιά αγορά και το στοίχημα του open mall

Εικόνα του άρθρου Μια παλιά αγορά και το στοίχημα του open mall
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2019, 18:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την χαμένη της αίγλη ως εμπορική αγορά προσδοκά ότι θα ανακτήσει η οδός Ανεξαρτησίας μέσα τη δημιουργία ενός open mall. Ο Δήμος Ιωαννιτών κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 1,8 εκατ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» του ΕΣΠΑ. Το καλό νέο κατέφτασε στο Δημαρχείο την περασμένη εβδομάδα. Ο Δήμος μαζί με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων θα προχωρήσουν σε μια σειρά από παρεμβάσεις που αφορούν την αισθητική αναβάθμιση μιας ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου, τη βελτίωση υποδομών και την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Καταρχήν, η περιοχή παρέμβασης οριοθετείται από τις οδούς: Αραβαντινού, Παπάζογλου, Λόρδου Βύρωνος, Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος, Τσιριγώτη (από Κάνιγγος μέχρι Ανεξαρτησίας), Ζώη Καπλάνη, Παλαιολόγου, Κωλέττη, Κατσαντώνη, Χατζηκώστα (Αγίου Νικολάου) και Παtρ. Ευαγγελίδη. Για τη διαμόρφωση της πρότασης, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η συμμετοχή επιχειρήσεων. Συνολικά 114 επιχειρήσεις συμμετέχουν, μετά και την ιδιαίτερα ενεργή εμπλοκή του Συλλόγου Ιστορικού Κέντρου.

«Ως Δήμος έχουμε στόχο την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην οδό Ανεξαρτησίας και στους γύρω δρόμους, που αποτελούν μια ιστορική περιοχή, ήταν κάποτε έντονη. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια φθίνει. Τα επόμενα δύο χρόνια, θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και τις επιχειρήσεις που θα αλλάξουν την όψη της περιοχής. Ο Δήμος ξέρει να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει. Πιστεύω ότι μέσα από την ανάπτυξη τέτοιων δράσεων, θα δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για την προσέλκυση όχι μόνο των Γιαννιωτών αλλά και των επισκεπτών» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Θανάσης Μανταλόβας… επιτόπου, στη συμβολή των οδών Ανεξαρτησίας και Ζάππα, όπου παραβρέθηκε και ο δήμαρχος (λόγω του περιορισμού στις εμφανίσεις στην προεκλογική περίοδο, δεν έκανε δηλώσεις).

Εκ  μέρους του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, ο Σπύρος Μπέκας (υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη του Δημήτρη Δημητρίου), αναφέρθηκε στη συμμετοχή του φορέα στην όλη διαδικασία, λέγοντας ότι μέσω του προγράμματος δίνεται η ευκαιρία «η παλιά αγορά να γίνει μια νέα αγορά». Όπως εξήγησε, το Επιμελητήριο έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας τρεις δράσεις: την αναβάθμιση των προσόψεων των καταστημάτων στην περιοχή παρέμβασης με στόχο την απόκτηση μια ομοιόμορφης αισθητικής, τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας προώθησης των επιχειρήσεων και των προϊόντων τους και τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, από την πλευρά του, θα αναλάβει τις υποδομές, οι οποίες αφορούν ανάπλαση της περιοχής με αναβάθμιση του οδοστρώματος της οδού Ανεξαρτησίας, ανάπλασης της πλατείας απέναντι από το παλιό νοσοκομείο «Χατζηκώστα» και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του αρχοντικού Πυρσινέλλα. Παράλληλα, θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση τριών βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων ενώ θα αναβαθμιστεί και ο φωτισμός των οδών με την προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνων λαμπτήρων οικονομίας. Το όλο πρόγραμμα περιλαμβάνει και ανάπτυξη ασύρματου δικτύου «wifi».

Εκ μέρους του Συλλόγου Ιστορικού Κέντρου, μίλησε ο Κωνσταντίνος Μπαράτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε ο σύλλογος με το Δημαρχείο για την υλοποίηση της όλης ιδέας, υπογραμμίζοντας την ιστορικότητα της οδού Ανεξαρτησίας όντας μία από τις παλιότερες αγορές των Βαλκανίων που λειτουργεί από την περίοδο της οθωμανοκρατίας.

Ο κ. Μπαράτσας προχώρησε και σε μια απαραίτητη διευκρίνιση: Ότι από το πρόγραμμα open mall δεν προκύπτει καμία δέσμευση για αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων. «Το ωράριό μας θα είναι αυτό που ψηφίζει κάθε φορά ο Εμπορικός Σύλλογος» τόνισε.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back