ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια «νέα» ερευνητική δομή μέχρι τα τέλη του 2025

Εικόνα του άρθρου Μια «νέα» ερευνητική δομή μέχρι τα τέλη του 2025
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2024, 15:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μέχρι τα τέλη του 2025, θα είναι έτοιμη η νέα «στέγη» του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, στην πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων.

Για την υπογραφή της σύμβασης του έργου, με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), έγινε χτες το απόγευμα στα Γιάννενα, στο αμφιθέατρο του Τεχνολογικού Πάρκου, μια πανηγυρική εκδήλωση παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης (και επικεφαλής του εκλογικού αγώνα της ΝΔ στην Ήπειρο για τις ευρωεκλογές) Κώστα Σκρέκα, του υφυπουργού Ανάπτυξης Μάξιμου Σενετάκη και του γενικού γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιου Κυριαζή. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε ανταγωνιστικές συνθήκες στην οικονομία και την κοινωνία είναι η προώθηση της έρευνας, και η σύνδεσή της με τη βιομηχανία. Η Ελλάδα πρωτοπορεί στην έρευνα, είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σκρέκας.

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, έκανε λόγο για «μια μεγάλη μέρα για το ΙΤΕ, το ΙΒΕ, την πανεπιστημιακή κοινότητα, και την Περιφέρεια Ηπείρου. Πρόκειται για ένα όνειρο 26 ετών που γίνεται πραγματικότητα σήμερα». Ο κ. Ταβερναράκης στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο παραχώρησε το οικόπεδο όπου θα ανεγερθεί το κτίριο. Για μια «ιστορική μέρα» έκανε λόγο και ο διευθυντής του ΙΒΕ, καθηγητής Σάββας Χριστοφορίδης.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ακόμη ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, η αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Σοφία Μαρκούλα και η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου.

Το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών (ΙΒΕ) Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1998 ενώ εντάσσεται στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ένα διαπεριφερειακό ερευνητικό κέντρο με δέκα ινστιτούτα σε τέσσερις Περιφέρειες της χώρας (σε Ήπειρο, Κρήτη, Δυτική Ελλάδα, Αττική).

Το Ινστιτούτο περιλαμβάνει 19 ερευνητικές ομάδες που μελετούν τους βασικούς μοριακούς μηχανισμούς σε θέματα βιοϊατρικής σημασίας, όπως η βιολογία των βλαστικών κυττάρων, η βιολογία των αγγείων, η οργάνωση του πυρήνα, η βιολογία του καρκίνου, η νευροβιολογία, και η βιοϊατρική τεχνολογία, καθώς και οι εφαρμογές τους, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναγεννητική ιατρική και τη μηχανική των ιστών. Συνεργάζεται δε στενά με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε κοινά θέματα έρευνας και καινοτομίας και στη σύνδεση της έρευνας με την εκπαίδευση στο ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Σημειωτέον ότι σήμερα το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών στεγάζεται σε ένα μικρό κτίριο. Το κτίριο θα είναι διώροφο με υπόγειο, συνολικής δόμησης 4.921,65τ.μ., το οποίο θα περιλαμβάνει: ερευνητικά εργαστήρια, γραφειακούς χώρους υποστήριξης, υποστηρικτικές αίθουσες σεμιναρίων εκπαίδευσης και ερευνητικών διαδικασιών, ειδικούς μηχανολογικούς χώρους, εργαστηριακό εξοπλισμό, ειδικό εργαστηριακό εξοπλισμό, ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, οπτικοακουστικό εξοπλισμό, σύστημα ελέγχου πρόσβασης, βοηθητικούς χώρους εξυπηρέτησης, χώρους υγιεινής. Επίσης το κτίριο θα είναι ενεργειακά αυτόνομο.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3