ΕΛΛΑΔΑ

Ένα βραβείο από το Ηράκλειο μέχρι… τα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Ένα βραβείο από το Ηράκλειο μέχρι… τα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/11/2018, 10:53
ΕΛΛΑΔΑ

Το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» του δήμου Ηρακλείου απονεμήθηκε απόψε στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) για το πολυσήμαντο, διεθνώς αναγνωρισμένο έργο που έχει προσφέρει στην επιστήμη και στην κοινωνία.

Το ίδρυμα έχει και παράρτημα στα Γιάννενα, το οποίο υπάγεται στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας

   Το βραβείο επέδωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, επισημαίνοντας πως «εδώ και δεκαετίες, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ως χώρος διαρκούς δημιουργικότητας και καινοτομίας, συμβάλλει καθοριστικά, σε ζητήματα αναρίθμητων τομέων αιχμής της κοινωνίας, προετοιμάζει μεθοδικά, και με ανοιχτούς ορίζοντες, μια ουσιαστική ανάπτυξη για τον τόπο μας». Συνάμα, σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινό, «σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την χώρα απευθύνεται, με ενάργεια και ευνοϊκές προοπτικές, στους νέους επιστήμονες αλλά και o ίδιος ο δήμος Ηρακλείου έχει πολλαπλώς ωφεληθεί από τις τεχνολογικές εφαρμογές και τις ποικίλες σύγχρονες δράσεις του ΙΤΕ».

   Όπως ακόμη ανέφερε ο δήμαρχος Ηρακλείου στην ομιλία του: «Το ΙΤΕ έχει να επιδείξει μοναδικής εμβέλειας επιστημονικές επιδόσεις, καθώς και μια σπουδαία κοινωνική και οικονομική προσφορά στη χώρα μας, με το σύνολο των δράσεων του. Σοιχεία που το καθιστούν ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα σε οικουμενικό επίπεδο».

   Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

   Σύμφωνα με πρόσφατη αποτίμηση από το «Ranking Web of Research Centers», σε σύνολο 7.953 Ερευνητικών Κέντρων παγκοσμίως, το ΙΤΕ, κατατάσσεται πρώτο (1o) στην Ελλάδα, 55ο στην Ευρώπη και 142ο στην διεθνή κατάταξη - για τα ερευνητικά του επιτεύγματα και τη συνεισφορά του στην εκπαίδευση, καθώς και για την παρουσία του στην παγκόσμια Ερευνητική Κοινότητα και την διάχυση του επιστημονικού του έργου.

   Η έδρα του ΙΤΕ και η κεντρική του διεύθυνση βρίσκονται στο Ηράκλειο της Κρήτης και αποτελείται από έξι ερευνητικά ινστιτούτα:

   -Στο Ηράκλειο, Το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Το Ινστιτούτο Πληροφορικής, το Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών.

   -Στο Ρέθυμνο βρίσκεται το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, στην Πάτρα το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής ενώ στα Ιωάννινα λειτουργεί, το Τμήμα Βιοϊατρικών Ερευνών το οποίο υπάγεται στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας.

   Επίσης σημαντικές μονάδες του ΙΤΕ, είναι: οι «Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης» με βαρυσήμαντο για τα ελληνικά γράμματα και την επιστήμη εκδοτικό έργο, το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ.

   Το «Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας» ιδρύει επίσης ένα νέο, το έβδομο, Ινστιτούτο, το μόνο στην Ελλάδα που θα είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στον τομέα της Αστροφυσικής. Η σχετική διάταξη νόμου ψηφίστηκε στην Βουλή στις 26 Φεβρουαρίου 2018. Οι ερευνητικές και τεχνολογικές κατευθύνσεις του ΙΤΕ επικεντρώνονται σε τομείς όπως: Μοριακή Βιολογία και Γενετική, Βιοτεχνολογία, Μικροηλεκτρονική, Πληροφορική, Βιοπληροφορική, Ρομποτική, Τηλεπικοινωνίες, Λέιζερ, Υπολογιστικά Μαθηματικά, Χημική Μηχανική, Ανθρωπιστικές επιστήμες και Πολιτισμός.

   Το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως»

   Το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» του δήμου Ηρακλείου δόθηκε για πρώτη φορά το 2003 στον Στυλιανό Αλεξίου και στον Φώτη Καφάτο, κατόπιν: στα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού, το 2006, και το 2016, στον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Θεοχάρη Δετοράκη, και το 2017 στον Γρηγόρη Σηφάκη, ομότιμο καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.


(πηγή: ΑΠΕ)
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3