ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

«Επανίδρυση» του ΙΤΕ στα Ιωάννινα

Εικόνα του άρθρου «Επανίδρυση» του ΙΤΕ στα Ιωάννινα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/12/2021, 15:53
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών (ΙΒΕ) «επανιδρύεται» στα Ιωάννινα. Πρόκειται για τη δομή του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) που υπάρχει εδώ  και χρόνια, παρότι με πρόσφατες ανακοινώσεις, κυρίως της Περιφέρειας Ηπείρου, δόθηκε η όχι ακριβής εντύπωση ότι πρόκειται για κάτι εντελώς καινούργιο.

Ωστόσο, η ειδική τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που ψηφίστηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021, προβλέπει την επανίδρυσή του ως ανεξάρτητο ινστιτούτο του ΙΤΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΤΕ έως το 2012, το ινστιτούτο των Ιωαννίνων ήταν ένα από τα 7 τότε, ινστιτούτα του ιδρύματος. Το ίδιο έτος, το ΙΒΕ ενσωματώθηκε στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ ως τμήμα Βιοϊατρικών Ερευνών, με έδρα τα Ιωάννινα.

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής και πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης, τόνισε: «Η επανίδρυση του ΙΒΕ αντανακλά την υψηλής στάθμης έρευνα που διεξάγεται στο ΙΤΕ, καθώς και την εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία και τη διεθνή αναγνώριση των ερευνητικών δραστηριοτήτων των μελών του Ινστιτούτου. Για το ΙΤΕ αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία, η οποία επισφραγίζει, έπειτα από επιδίωξη πολλών ετών, την επίτευξη ενός ακόμα, κομβικού στρατηγικού στόχου, που ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία του ιδρύματος προς το μέλλον».

Ο κ. Ταβερναράκης τόνισε ότι το ινστιτούτο των Ιωαννίνων θα υποστηριχτεί με 12,9 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή νέου κτιρίου 3.795 τ.μ., μέσω του αναπτυξιακού προγράμματος του ΙΤΕ που χρηματοδοτείται με 57 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης.

Σήμερα, το ινστιτούτο στεγάζεται στα προκάτ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτω από Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Η επανίδρυση προβλέπει τη μετακίνηση σε νέα υποδομή, την οποία, σύμφωνα με ανακοινώσεις, έχει παραχωρήσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην πανεπιστημιούπολη.

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης «προοικονόμησε» την εγκατάσταση σε κάποια αδιευκρίνιστη έκταση, κοντά στο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας.  

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back