ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Και τότε, ξεκίνησαν να παίζουν

Εικόνα του άρθρου Και τότε, ξεκίνησαν να παίζουν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/09/2018, 19:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Then Play On είναι το τρίτο και καλύτερο άλμπουμ των Fleetwood Mac και φέτος, τέτοιες μέρες του Σεπτεμβρίου, κλείνει τα 49 του.

Είναι επίσης ένα ζωντανό μνημείο δημιουργικότητας ανθρώπων αταίριαστων μεταξύ τους, ακραία ταλαντούχων και υπερβολικά προβληματικών, για διάφορους λόγους.

Το 1969 λοιπόν, οι Fleetwood Mac ήταν πέντε: Ο Μικ Φλίτγουντ, ο Τζον μακ Βι, ο νεοεισελθών Ντάνι Κίρβαν, ο Τζέρεμι Σπένσερ και ο συνιδρυτής τους, Πίτερ Γκριν. Ο Γκριν ήταν (και είναι) ένας από τους δύο-τρεις κορυφαίους κιθαρίστες του ροκ εν ρολ και αν σας πούνε κάτι διαφορετικό, μην πιστέψετε.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Αυτή λοιπόν η μπάντα, η οποία είχε βγει από το «μεταπτυχιακό» του Τζον Μάγιαλ και των Bluesbrakers, έπαιζε ένα ιδιότυπο english blues  με τρομερή κιθαριστική ικανότητα των τριών (Σπένσερ, Κίρβαν, Γκριν).

Στο Then Play On όμως, το συγκρότημα πρόσθεσε τη μαγεία των δικών του συνθέσεων (βασικά του Γκριν), τις οποίες υποστήριζε στο βάθος η ρυθμική των Φλίτγουντ-μακ Βι που έμελλαν να είναι οι πιο σταθεροί του γκρουπ. Επίσης, ήταν ένας από τους πρώτους δίσκους όπου έβαλε το χεράκι του ο Μάρτιν Μπερτς, ίσως ο καλύτερος άγγλος μηχανικός ήχου, που αργότερα «μηχάνευσε» τα μεγαλύτερα ονόματα του αγγλικού ροκ και μέταλ (ναι, και τους Maiden).

Ο δίσκος που ξεκινάει από το σαγηνευτικό Coming your way και περνάει μεταξύ άλλων από το Closing my eyes και το Rattlesnake Shake, αρχικά δεν είναι το άσμα ασμάτων, το Oh Well. Αυτό, σύνθεση του Γκριν, προστέθηκε αργότερα το Νοέμβριο, σε όλη του τη μεγαλοσύνη.

Στα πλήκτρα, η μπάντα είχε προσλάβει την Κριστίν Πέρφεκτ, μέλλουσα κυρία μακ Βι και συνθέτρια μεταξύ άλλων, του Oh Daddy στο Rumors, την εποχή που ήδη, η μπάντα δεν είχε καμία πλέον σχέση με το Then Play On.

Το εξώφυλλο ήταν δάνειο από τον καλλιτέχνη Μάξγουελ Άμρφιλντ, έναν εκπρόσωπο του Arts and crafts movement στην καλλιτεχνική Αγγλία, ο οποίος είχε φιλοτεχνήσει το έργο, αρχικά για να διακοσμήσει την τραπεζαρία έπαυλης. 

Η συνέχεια ήταν καταστροφική. Ήδη, ο Σπένσερ αρνούνταν να παίξει τραγούδια του Γκριν, ο οποίος δεν ήταν και ο πιο ισορροπημένος άνθρωπος του κόσμου. Ο Γκριν και ο Κίρβαν (ο οποίος πέθανε πριν από λίγες μέρες), έφυγαν από τη μπάντα μεσούσης της περιοδείας για το Then Play On, αφού «κάηκαν» στο LSD για τρεις μέρες. Ο Σπένσερ εγκατέλειψε το συγκρότημα ένα χρόνο αργότερα, κυριολεκτικά «πηγαίνοντας για τσιγάρα» και χωρίς να γυρίσει ποτέ, μπαίνοντας σε μια παραθρησκευτική οργάνωση.

Οι FM στη συνέχεια μετατράπηκαν σε ένα ακόμα πιο επιτυχημένο σύνολο του soft rock, με ένα ακόμα εξαιρετικό δίσκο, το Rumors. Αλλά η εποχή του Then Play On είχε περάσει ανεπιστρεπτί, αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι της στη μουσική.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back