Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Μια ιστορική δίκη ξεκίνησε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Εικόνα του άρθρου Μια ιστορική δίκη ξεκίνησε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/08/2016, 18:29
ΚΟΣΜΟΣ

Η δίκη που ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα 22 Αυγούστου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης χαρακτηρίζεται ως ιστορική. Και αυτό για τους εξής λόγους:

Για πρώτη φορά στα χρονικά δικάζεται από το συγκεκριμένο δικαστήριο κάποιος που κατηγορείται για εγκλήματα κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επίσης είναι η πρώτη φορά που ένας δηλωμένος τζιχαντιστής κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Ο τζιχαντιστής ακούει στο όνομα Άχμαντ Αλ Φάκι Αλ Μάχντι είναι από το Μαλί και κατά την έναρξη της δίκης ζήτησε συγγνώμη από τους συμπατριώτες του, παραδεχόμενος την ενοχή του για την καταστροφή μαυσωλείων στο Τιμπουκτού που περιλαμβάνονται στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και κάλεσε τους μουσουλμάνους να μην μιμηθούν τις «διαβολικές» αυτές πράξεις.

Οι χωμάτινοι τάφοι των αγίων των Σούφι καταστράφηκαν τον Ιούλιο του 2012 από άνδρες που συνδέονταν με την Αλ Κάιντα.

Επίσης, κάηκαν χιλιάδες αρχαία χειρόγραφα στο Κέντρο Ισλαμικής Μάθησης Αχμέντ Μπάμπα (φωτογραφία).

Η ανοικοδόμηση των καταστραφέντων μνημείων ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2015 και εγκαινιάστηκαν από την γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα με τοπικούς ηγέτες και στελέχη της κυβέρνησης του Μάλι.

Το Τιμπουκτού, που ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα από φυλές Τουαρέγκ, αντλώντας την ευημερία του από την εμπορική δραστηριότητα με τα καραβάνια, έγινε μεγάλο κέντρο διανόησης του Ισλάμ και γνώρισε το απόγειό του τον 15ο αιώνα.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος φορούσε κοστούμι στο δικαστήριο, υποσχέθηκε ότι «αυτό το λάθος που διέπραξα θα είναι το πρώτο και το τελευταίο».

Ο Αλ Μάχντι στράφηκε από πολύ μικρή ηλικία στη μελέτη του Κορανίου. Ως αρχηγός της Χίσμπαχ, της ισλαμικής ταξιαρχίας ηθών, φέρεται να διέταξε και να έλαβε μέρος στις επιθέσεις εναντίον των μαυσωλείων, τα οποία οι εξτρεμιστές κατέστρεψαν με αξίνες και τσάπες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back