Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια ιερή... έκθεση

Εικόνα του άρθρου Μια ιερή... έκθεση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/12/2016, 01:09
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε αυτήν την έκθεση δεν θα δείτε οποιοδήποτε κοσμικό στοιχείο, όπως κοσμήματα, παρά μόνο εκκλησιαστικά αντικείμενα, μερικά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.

Καλύμματα ευαγγελίου, σταυρούς, μυροδοχεία, δισκάρια και άλλα λειτουργικά αντικείμενα που έχουν από μόνα τους μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία. Όταν δε, τους προσδίδεται και το στοιχείο της ευλάβειας από τους επισκέπτες, τότε η τέχνη αυτή γίνεται ιερή.

«Όταν η τέχνη γίνεται ιερή» είναι λοιπόν ο τίτλος της περιοδικής έκθεσης που θα φιλοξενείται στο Μουσείο Αργυροτεχνίας στο Ιτς Καλέ μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2017. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν το απόγευμα από τον μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο, τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα και τη διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) Αλεξάνδρα Ράπτη. Η πρόεδρος του ΠΙΟΠ Σοφία Στάικου, η οποία επρόκειτο να παραστεί, δεν κατάφερε να έρθει τελικά λόγω του συνηθισμένου προβλήματος της πόλης: της ακύρωσης πτήσης.

Στα εγκαίνια, το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γιάννης Μήτσης και αρκετοί εκπρόσωποι της Εκκλησίας.

Ο μητροπολίτης Μάξιμος μίλησε για την πνευματικότητα της εκκλησιαστικής αργυροτεχνίας και για τα «ιερά αντικείμενα που είναι αφιερωμένα στον θεό», τα οποία έγιναν από τα χέρια γιαννιωτών δημιουργών. Ο δήμαρχος κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στην ανάγκη «να υπάρχουν συνεργασίες του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα» ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην κ. Στάικου η οποία, όπως είπε, «αποδεικνύει την αγάπη της για τον τόπο μας». Ως παράδειγμα έφερε τη χρηματοδότηση εκ μέρους της Τράπεζας Πειραιώς του συνόλου των μελετών για τη μετατροπή του ΚΕΠΑΒΙ στο νέο δημαρχείο της πόλης. Η  διευθύντρια του ΠΙΟΠ Αλεξάνδρα Ράπτη, από την πλευρά της, αφού συμφώνησε με τα λεγόμενα του δημάρχου, τόνισε: «Επιδιώκουμε να συνομιλούμε με τις υγιείς δυνάμεις του τόπου και εδώ έχουμε βρει πρόσφορο έδαφος».

Τα αντικείμενα της έκθεσης προέρχονται από τις συλλογές της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, καθώς και από τις ιδιωτικές συλλογές των Αδελφών Βαρζώκα, Λεοντάρη Ζήνδρου, Κωνσταντίνου Ιωαννίδη, Χρυσόστομου Καρυοφύλλη, Αλέξανδρου Τζομάκα, Ηλία Φαίδωνα, Ευάγγελου Χρήστου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back