Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα ακριβό δώρο από το ΠΙΟΠ

Εικόνα του άρθρου Ένα ακριβό δώρο από το ΠΙΟΠ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/12/2016, 15:55
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Αργυροτεχνίας στο Ιτς Καλέ, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με πρόεδρο τη Σοφία Στάικου, έχουν ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας για διάφορα ζητήματα.

Στο πλαίσιο αυτής της στενής συνεργασίας των δύο φορέων, το ΠΙΟΠ θα χρηματοδοτήσει τις μελέτες για την ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση του Κέντρου Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων (ΚΕΠΑΒΙ) το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα αποτελέσει τον πυρήνα της διοικητικής και λειτουργικής ενοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Δήμου. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Πρόσφατα, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης είχε εγκρίνει το τεχνικό πρόγραμμα για το 2017, στο οποίο προβλέπεται κονδύλιο ύψους 90.000 ευρώ για τις μελέτες μετατροπής του ΚΕΠΑΒΙ σε νέο δημαρχείο. Το μεγάλο ζητούμενο των μελετών αυτών είναι η ενεργειακή αναβάθμιση, δεδομένου του ότι το κτίριο αυτό των 10.000 τ.μ. είναι πολύ ενεργοβόρο. Προφανώς, μετά τη δωρεά του ΠΙΟΠ, το ποσό αυτό που είχε προβλέψει ο Δήμος, θα αποδεσμευτεί.

Με την εξέλιξη αυτή, επισπεύδεται αναμφίβολα η όλη διαδικασία εκπόνησης των μελετών. Κι αυτό επειδή ένας ιδιωτικός φορέας όπως το ΠΙΟΠ δεν δεσμεύεται από τη νομοθεσία περί ανάθεσης μελετών δημοσίων έργων. Οπότε ο Δήμος θα έχει νωρίτερα στα χέρια του τις απαραίτητες μελέτες για να διεκδικήσει την ένταξη του έργου μετατροπής του ΚΕΠΑΒΙ σε δημαρχείο στο νέο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Η μετακόμιση των δημοτικών υπηρεσιών στο εν λόγω κτίριο, θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση 250.000 ευρώ ετησίως για τον δήμο Ιωανννιτών. Τόσα είναι τα χρήματα που σήμερα δίνει για ενοίκια.

Όσο για την απόφαση του ΠΙΟΠ να χρηματοδοτήσει τις συγκεκριμένες μελέτες, συνδέεται και με το γεγονός ότι το ΚΕΠΑΒΙ αποτελεί τον πυρήνα των ασημουργών της πόλης. Τμήμα του ΚΕΠΑΒΙ θα συνεχίσει να φιλοξενεί το κατάστημα λιανικής πώλησης, τη διαδραστική αίθουσα ασημουργίας και τα εργαστήρια.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back