Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια ημερίδα για τους ενεργειακούς πόρους

Εικόνα του άρθρου Μια ημερίδα για τους ενεργειακούς πόρους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/04/2023, 16:46
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια εκδήλωση με τίτλο «Ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα: το μέγιστο μείγμα πηγών» διοργανώνει το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τον Σταθμό Έρευνας του Πανεπιστημίου (ΠΑΛΑΣΕ)  και τη Λαμπριάδειο Σχολή (Άνω Πεδινά), την Τρίτη 4 Απριλίου, στις 18:00, στην αίθουσα «Αρχ. Σπυρίδωνος» της πρώην Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη έφεραν έντονα στο προσκήνιο το ενεργειακό ζήτημα, σε σχέση τόσο με τη διαθεσιμότητα ενεργειακών πόρων όσο και με τη συμβολή των ορυκτών καυσίμων στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι διοργανωτές επιδιώκουν να συμβάλουν στην ορθή ενημέρωση των πολιτών, μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένες προσεγγίσεις. Στην ημερίδα θα εξεταστούν κυρίως τα υπέρ και τα κατά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της πυρηνικής ενέργειας, ενώ θα διερευνηθούν και άλλες δυνατότητες κάλυψης των ενεργειακών αναγκών. Η εκδήλωση θα απευθύνεται στο γενικό κοινό και θα διαρκέσει περίπου 3 ώρες.

«Θεωρούμε σημαντική αυτήν την εκδήλωση, ειδικά κατά την παρούσα εποχή, λόγω της αναταραχής στην αγορά ενέργειας σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» επισημαίνεται.

Στην ημερίδα θα μιλήσουν επιστήμονες, ειδικοί σε θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής.

Η Στέλλα Τσάνη, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην ομιλία της με τίτλο «Παραγωγή ενέργειας, βιώσιμη ανάπτυξη και αγορές εργασίας» θα παρουσιάσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής μετάβασης στη καινοτομία και τις αγορές εργασίας, καθώς και τις απαιτήσεις σε τεχνολογία και ανθρώπινο κεφάλαιο που σχετίζονται με διαφορετικές πηγές ενέργειας. 

Η ομιλία του δρ. Kωνσταντίνου Mπραϊμάκη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) με τίτλο «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Προκλήσεις και Προοπτικές» θα επικεντρωθεί στη σημασία της απανθρακοποίησης του ενεργειακού μίγματος που αποτελεί βασική προτεραιότητα της ενεργειακής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και τον ρόλο που παίζουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

Ο Νίκος Πετρόπουλος, επίκουρος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μέσα από την ομιλία του «Πυρηνική ενέργεια και Ελλάδα» θα παρουσιάσει τον πιθανό ρόλο που μπορεί να έχει η πιθανή ενίσχυση του ενεργειακού μίγματος της χώρας με πυρηνική τεχνολογία και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να επιτευχθεί αυτό.

Τέλος, ο Ιωάννης Δεληγιαννάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην ομιλία του «Παραγωγή Πράσινης Ενέργειας από Υδρογόνο: λύσεις και Προκλήσεις» θα αναφερθεί στις λύσεις που προσφέρει η Παραγωγή Πράσινης Ενέργειας από Υδρογόνο, αλλά και στις τεχνολογικές προκλήσεις που σχετίζονται με την παραγωγή της.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back