Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 10-10-2019, 21:50
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Την πρώτη της δημόσια «εμφάνιση» θα κάνει η νεοϊδρυθείσα Επιστημονική Εταιρία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων, στο προσωρινό διοικητικό συμβούλιο της οποίας πρόεδρος είναι ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας Βασίλης Νιτσιάκος και αντιπρόεδρος ο καθηγητής Γλωσσολογίας Κωνσταντίνος Ντίνας.

Στις 9 Νοεμβρίου, η Επιστημονική Εταιρία και το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο «Η γραπτή απόδοση των γλωσσών προφορικής παράδοσης: Η περίπτωση της βλάχικης γλώσσας», στις 9.30 το πρωί, στην αίθουσα Α’ του συνεδριακού κέντρου «Κάρολος Παπούλιας», στην πανεπιστημιούπολη. 

Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα, τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια διεύρυνση της χρήσης της βλάχικης και ως γραπτής γλώσσας. «Εκτός του διαρκώς αυξανόμενου όγκου των επιστημονικών περιγραφών της, η πλέον συστηματική γραπτή χρήση της εντοπίζεται στη λογοτεχνική παραγωγή, στα μέσα μαζικής επικοινωνίας καθώς και στις νέες τεχνολογίες  […]. Η ανάδειξη των ποικίλων παραμέτρων του συνολικού ζητήματος της γραπτής απόδοσης της βλάχικης γλώσσας σε αυτή τη συνάντηση θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στο μέλλον και στη διατύπωση μιας επιστημονικά έγκυρης πρότασης (ή ενδεχομένως και περισσότερων προτάσεων) για ένα πιο κοινά αποδεκτό σύστημα (κατα)γραφής της βλάχικης γλώσσας» σημειώνεται.

200 λέξεις απομένουν.
  • Νικόλαος Χατζής
    Νικόλαος Χατζής
    Θα είμαι και εγώ εκεί. Θα πάρω μέρος στην στρογγυλή τράπεζα
    200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
Ντοτη3