ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μια επένδυση της Microsoft στην OpenAI τραβά την προσοχή της ΕΕ

Εικόνα του άρθρου Μια επένδυση της Microsoft στην OpenAI τραβά την προσοχή της ΕΕ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/01/2024, 20:14
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Microsoft στην OpenAI, κατασκευάστρια εταιρεία του ChatGPT, θα μπορούσε να προκαλέσει έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις συγχωνεύσεις, δήλωσε την Τρίτη ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι «ελέγχει κατά πόσον η επένδυση της Microsoft στην OpenAI θα μπορούσε να επανεξεταστεί» βάσει των κανονισμών που καλύπτουν τις συγχωνεύσεις και εξαγορές που θα έβλαπταν τον ανταγωνισμό στην ΕΕ των 27 χωρών.

Η επανεξέταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε επίσημη έρευνα για το αν η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί άνευ όρων, να επιτραπεί με παραχωρήσεις από τις εταιρείες ή να μπλοκαριστεί. Η αντιμονοπωλιακή υπηρεσία της Βρετανίας ξεκίνησε παρόμοια εξέταση τον περασμένο μήνα.

Οι αντιμονοπωλιακές αρχές στις ΗΠΑ έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για τον ανταγωνισμό στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ενέκρινε τον Νοέμβριο νέα μέτρα που της επιτρέπουν να διερευνά ευκολότερα προϊόντα και υπηρεσίες ΤΝ, σημειώνοντας ότι «η ΤΝ μπορεί να εγείρει ζητήματα ανταγωνισμού με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων εάν μία ή λίγες μόνο εταιρείες ελέγχουν τις βασικές εισροές ή τεχνολογίες που στηρίζουν την ΤΝ».

Η OpenAI έχει λάβει διάφορες χρηματοδοτήσεις από τη Microsoft, συμπεριλαμβανομένου ενός αρχικού ποσού 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2019 και μιας επένδυσης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη ChatGPT της OpenAI έχει προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή με τις προηγμένες δυνατότητές του, εκτοξεύοντας την startup με έδρα το Σαν Φρανσίσκο στις κορυφαίες θέσεις των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης. Τα συστήματα δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT μπορούν να παράγουν νέο κείμενο, εικόνες, βίντεο ή ηχητικές εγγραφές με βάση τις υποδείξεις των χρηστών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από επιχειρήσεις και εμπειρογνώμονες να συνεισφέρουν σε τυχόν ζητήματα ανταγωνισμού που βλέπουν στη γενεσιουργό τεχνητή νοημοσύνη και ζήτησε πληροφορίες από «αρκετούς μεγάλους ψηφιακούς παίκτες», τους οποίους δεν προσδιόρισε.

Η Επιτροπή «παρακολουθεί επίσης στενά τις συμπράξεις ΤΝ για να διασφαλίσει ότι δεν στρεβλώνουν αδικαιολόγητα τη δυναμική της αγοράς», ανέφερε σε δελτίο Τύπου η αρμόδια για την επιβολή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η Βεστάγκερ πρόκειται να συναντηθεί με στελέχη της OpenAI σε ταξίδι της αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ, καθώς και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google Σούνταρ Πιτσάι, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple Τιμ Κουκ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Nvidia Τζεν-Σουν Χουάνγκ.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back