Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια εντελώς αμερικάνικη μπάντα

Εικόνα του άρθρου Μια εντελώς αμερικάνικη μπάντα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/07/2020, 15:30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Grand Funk Railroad είναι μια ξεχωριστή υπόθεση, στα ιστορικά κατάστιχα της μουσικής. Καταρχάς, είναι πλέον μια από τις πιο αειθαλείς μπάντες, με την αυθεντική σύνθεσή τους σχετικά άθικτη ακόμα και σήμερα.

Επίσης, είναι ένα από τα συγκροτήματα με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, ο βασικός τραγουδιστής να είναι ο ντράμερ.

Ο Ντον Μπρούερ είναι αυτός που τραγουδάει στο πιο γνωστό τους κομμάτι, το We’re an American band, από τον ομώνυμο δίσκο, ο οποίος κυκλοφόρησε πριν από 47 χρόνια, τέτοιες μέρες. Ο δίσκος ήταν ο έβδομος για τη μπάντα από το Φλιντ του Μίσιγκαν, που πήρε το όνομά της από τη σιδηροδρομική γραμμή που διατρέχει την πόλη.

Οι GFR δεν ήταν ποτέ η μπάντα που έκανε τη διαφορά. Το We’re an American band ήταν το έβδομο άλμπουμ της, αλλά πρακτικά, το πρώτο που πήρε πραγματικά καλές κριτικές.

Το άλμπουμ είναι ακριβώς ό,τι λέει ο τίτλος του: συμπαγής ήχος που γεμίζει στάδια, κομμάτια που «κάτι θυμίζουν», κιθαριστικές γραμμές που στρώνουν (σιδηρο)δρόμους και ρυθμικές που δεν γεμίζουν απλώς τα κενά.

Επίσης, οι GFR είχαν τρομερούς παραγωγούς κατά καιρούς. Το We’re an American band ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας τους με τον Τοντ Ράντγκρεν, ενώ αργότερα συνεργάστηκαν και με τον Φρανκ Ζάππα.

Εν ολίγοις, ο δίσκος έγινε εμβληματικός, με βασικό συστατικό, αυτό που κάνει ξεχωριστό το ροκενρόλ: την απλότητα…


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back