Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια εκδήλωση για τον Μάξιμο Γραικό

Εικόνα του άρθρου Μια εκδήλωση για τον Μάξιμο Γραικό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/03/2018, 18:10
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Με αφορμή τα 500 χρόνια παρουσίας του Αγίου Μάξιμου του Γραικού στη Ρωσία, διοργανώνεται εκδήλωση προς τιμήν του, από τη Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη των Ιωαννίνων και τον Ελληνορωσικό Σύνδεσμο Φιλίας & Συνεργασίας Ηπείρου «Μάξιμος Γραικός», την Τρίτη 20 Μαρτίου, στις 19:30, στη Βιβλιοθήκη.

Ο Μάξιμος γεννήθηκε στην Άρτα περί το 1470 μ.Χ.. Έλκυε την καταγωγή του από οικογένεια λογίων, με επιφανείς προγόνους στην Κωνσταντινούπολη και την αυλή των δεσποτών του Μυστρά. Διδάχθηκε τα πρώτα του γράμματα μάλλον κατ’ οίκον, ενώ στα 14 του θα συμπληρώσει τη μάθησή του κοντά στον επιφανή δάσκαλο, ρήτορα, φιλόσοφο και αντιγραφέα χειρογράφων Ιωάννη Μόσχο, στην Κέρκυρα. Συνέχισε τις σπουδές του στη Δύση, κοντά σε διαπρεπείς προσωπικότητες και λογίους της εποχής. Το 1505/1506 εγκαθίσταται στη μονή Βατοπαιδίου, σε εποχή που το Άγιο Όρος γνώριζε ημέρες δύσκολες και κρίση πνευματική και υλική.

Το 1516, μετά από πρόσκληση του Τσάρου της Ρωσίας Βασίλι Γ’ Ιβάνοβιτς πήγε στη Ρωσία, προκειμένου να μεταφράσει λειτουργικά και θεολογικά βιβλία στη σλαβονική. Άφησε την τελευταία του πνοή το 1556 στη Μόσχα.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Ιωάννης Γιώσας, καθηγητής φιλόλογος, και ο Αλέκος Φαρμάκης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρίας Λογοτεχνών & Συγγραφέων Ηπείρου. Η Όλγα Κατάεβα, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου «Μάξιμος Γραικός», θα παρουσιάσει τον Σύνδεσμο και τις δράσεις του. Κλιμάκιο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ν. Ιωαννίνων ο «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», θα ψάλλει το απολυτίκιο του Μάξιμου Γραικού. Θα προλογίσει η Βαῒα Οικονομίδου, ιστορικός-αρχαιολόγος και προϊσταμένη της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back