ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι 177 κεραίες των Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Οι 177 κεραίες των Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/03/2024, 21:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών υπάρχουν αδειοδοτημένες συνολικά 177 κεραίες.

Από αυτές, οι 25 ανήκουν σε ραδιοσταθμούς, που είναι μια από τις 8 συνολικά κατηγορίες αδειοδότησης.

Κάποιες ανάμεσά τους είναι οι τηλεοπτικές (ΕΡΤ κυρίως), πολλές βρίσκονται στο «πάρκο κεραιών» στους Λιγκιάδες και σε άλλα, επίκαιρα σημεία του λεκανοπεδίου.

Οι περισσότερες είναι κεραίες που ανήκουν στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές των Ιωαννίνων.

Αρκετές από αυτές, κυρίως κινητής τηλεφωνίας, λειτουργούν με δήλωση Εγκατάστασης Κατασκευής Κεραίας Χαμηλής Ηλεκτρομαγνητικής Περιβαλλοντικής Όχλησης (ΕΚΚΧΟ).

Φυσικά, η συζήτηση πάντα κινείται γύρω από το αν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι επιβλαβείς για την υγεία.

Καταρχάς, οι 177 κεραίες των Ιωαννίνων είναι «ορατές» στην ιστοσελίδα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Μια πρώτη ανάγνωση είναι ότι υπάρχουν πολλές κατηγορίες αδειοδότησης, συνολικά 8.

Οι κεραίες ελέγχονται από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων Κατασκευών Κεραιών, όπου οι εταιρίες υποβάλλουν τις αιτήσεις για τις άδειες, οι οποίες με τη σειράς τους εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο νόμος που διέπει την εγκατάσταση κεραιών, είναι ο 4635/2019. Για να εγκατασταθεί μια κεραία απαιτείται άδεια κατασκευής από την ΕΕΤΤ, έγκριση δομικών κατασκευών (αφού εκδοθεί η άδεια της ΕΕΤΤ), πόρισμα ελέγχου από τον ελεγκτή που να βεβαιώνει ότι όλα έγιναν κανονικά.

Για ορισμένες κατηγορίες κατασκευών κεραιών δεν απαιτείται άδεια, αλλά μόνο υποβολή δήλωσης στην ΕΕΤΤ.

Ωστόσο, υπάρχουν και κεραίες που δεν χρειάζονται αδειοδότηση και δεν καταχωρούνται στο μητρώο της ΕΕΤΤ, όπως για παράδειγμα οι κεραίες λήψης τηλεοπτικού σήματος, ραδιοερασιτεχνικής χρήσης, κ.α.

Φυσικά, το μόνιμο ερώτημα είναι «ποια είναι τα όρια ασφαλείας» από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Ο νόμος του 2019 επικαλείται τα όρια της (ιδιαίτερα περίπλοκης) ΚΥΑ 53571/3839 του 2000. Η γενική αρχή είναι ότι δεν μπορεί να εγκαθίσταται κεραία σε περιοχή με ελεύθερη πρόσβαση ανθρώπων, της οποίας τα όρια υπερβαίνουν το 70% των τιμών που ορίζει η παραπάνω ΚΥΑ.

Το όριο αυτό μειώνεται στο 60% όταν η εγκατάσταση είναι εντός περιμέτρου 300 μέτρων από βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, γηροκομεία και νοσοκομεία.

Σημειώνεται ότι τα όρια έχουν καθοριστεί με βάση τη σύσταση (και όχι νομοθεσία) της ΕΕ από το 1999, μειωμένα κατά 30%.

Και εδώ, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν απαιτείται μελέτη ραδιοεκπομπών, κάτω από συγκεκριμένα όρια που ορίζει ο νόμος.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back