ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια έκθεση με έργα ζωγραφικής του Αχιλλέα Μαρούφωφ

Εικόνα του άρθρου Μια έκθεση με έργα ζωγραφικής του Αχιλλέα Μαρούφωφ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/04/2023, 18:20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση ζωγραφικής του Αχιλλέα Μαρούφωφ (1907-1999) με τίτλο «Ο άνθρωπος, ο πολίτης, ο επιστήμονας, ο δημιουργός» θα φιλοξενεί από 3 Μαΐου έως 21 Ιουνίου το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή (Σούτσου 26).

Ποιος ήταν ο Αχιλλέας Μαρούφωφ; Γεννήθηκε στο Πιατιγόρσκ του Καυκάσου στη Βόρεια Οσετία της Ρωσίας το 1907. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετά το πέρας των σπουδών του πήρε την ειδικότητα μικροβιολογίας. Εργάστηκε στο Υγειονομικό και επισκέφθηκε όλη την Ήπειρο για την αντιμετώπιση της ελονοσίας. Την εποχή αυτή γνώρισε την Ευτυχία Ντόντορου, νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού. Παντρεύτηκαν το 1949 και απέκτησαν  δύο παιδιά τον Βασίλη και τον Γιώργο. Ο Αχιλλέας Μαρούφωφ  πραγματοποίησε μετεκπαίδευση στο Παρίσι πάνω στην ηλεκτροφόριση αιμοσφαιρίνης. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ήταν αυτός που έφερε την  ηλεκτροφόριση στην Ελλάδα, μία τεχνική που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για τη διάγνωση του στίγματος μεσογειακής αναιμίας στο  αίμα. Πραγματοποίησε επίσης έρευνα για τα καρκινογόνα κύτταρα. Είχε ανακαλύψει μετά από εργαστηριακές έρευνες, όντας νομίατρος, την ύπαρξη τύφου στη λίμνη Παμβώτιδα.

Στον ελεύθερο χρόνο του ο Αχιλλέας φωτογράφιζε. Διατηρούσε σκοτεινό θάλαμο στο ιατρείο του. Παράλληλα έπαιζε βιολί και πιάνο. Λάτρης της κλασσικής μουσικής, αγαπημένος του συνθέτης ήταν ο Ραχμάνινωφ. Ήταν και δεινός σκακιστής. Όταν αποσύρθηκε, συνέχιζε να ζωγραφίζει. Πέθανε τον Αύγουστο του 1999.

Απόγονοί του σήμερα, είναι ο γιος του Γιώργος και οι εγγονές του Μικαέλα και Ναταλία.

Για τη ζωγραφική του, αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα: «Το βασικό χαρακτηριστικό της ζωγραφικής του που, παρά την πρωτόλεια μορφή της, μπορεί κανείς αμέσως να διακρίνει, είναι ο λυρισμός της. Η ομορφιά των ηπειρώτικων γεφυριών, η επιβλητικότητα των εκκλησιών , η εκφραστικότητα των τοπίων, η ένταση του χρώματος συνθέτουν εικόνες που αποδίδουν την ευαισθησία του δημιουργού μπροστά στις εικόνες που τον συγκινούσαν και την έντονη επιθυμία του να αποτυπώσει τη συγκίνηση αυτή».

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-14:00 και κάθε απόγευμα Τετάρτης 18:00-21:00.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back