Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Μια διάταξη για τις Ανεξάρτητες Αρχές προκαλεί αντιδράσεις

Εικόνα του άρθρου Μια διάταξη για τις Ανεξάρτητες Αρχές προκαλεί αντιδράσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/04/2023, 22:17
ΕΛΛΑΔΑ

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία προβλέπει πως τα μέλη των ανεξάρτητων Αρχών δύνανται να αντιμετωπίζουν ευθύνες «αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους». Σύμφωνα, πάντως με δημοσίευμα της efsyn.gr η κυβέρνηση αναμένεται να την αποσύρει.

Σε κοινή τους δήλωση των Κ. Ζαχαριάδη και Μ. Χατζηγιαννάκη απ' τον τομέα Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν, μεταξύ άλλων  ότι κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, με εισηγητή τον κ. Βορίδη, συμπεριέλαβε στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΣ, εμβόλιμα και χωρίς να έχει αναρτηθεί στη διαβούλευση, άρθρο, με το οποίο προβλέπεται πως τα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών δύνανται να διώκονται «αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους», σημειώνουν και συμπληρώνουν: «Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για διάταξη που «φωτογραφίζει» απειλώντας τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, κ. Χρήστο Ράμμο, καθώς και στελέχη της ΑΔΑΕ, γιατί έκαναν το καθήκον τους προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στη ντροπιαστική για τη χώρα υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, που πλήγωσε και συνεχίζει να πληγώνει την Δημοκρατία στην χώρα. Υπόθεση για την οποία η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς. Προσπαθούν να τους τιμωρήσουν και να τους φοβίσουν, επειδή λειτούργησαν σύμφωνα με την συνταγματική επιταγή».

Σφοδρή ήταν η αντίδραση και η Νάντια Γιαννακοπούλου, κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δηλώνοντας ότι «ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές η κυβέρνηση έρχεται να στοχοποιήσει και πάλι τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών, απειλώντας τους με ζητήματα απορρήτου. Δεν μας εκπλήσσει. Ο ελληνικός λαός θα δώσει την απάντησή του».

Την απόφαση σχολίασε και η ευρωβουλευτής του Renew και εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, Σόφι ιν’τ Βελντ, με ανάρτησή της στο Τwitter, σημειώνοντας: «Οι νέοι κανόνες που διέπουν τα μέλη των ανεξάρτητων οργάνων φαίνεται να αποδυναμώνουν, όχι να ενισχύουν την ανεξαρτησία τους». «Αντί για τέτοιες ελάχιστα συγκαλυμμένες απόπειρες περιορισμού της ΑΔΑΕ, η κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει πλήρως τις έρευνές της»..


Η επίμαχη διάταξη

Η επίμαχη διάταξη έχει ως εξής:

1. Τα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών και το προσωπικό τους με οποιαδήποτε έννομη σχέση:

(α) Δεν υπέχουν αστική ευθύνη έναντι οποιουδήποτε τρίτου για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ευθύνονται μόνο έναντι του ελληνικού Δημοσίου για πράξεις ή παραλείψεις τους από δόλο ή βαρεία αμέλεια

(β) δεν εξετάζονται, ούτε διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις τους, για έκφραση γνώμης, υποβολή εισήγησης, πρόταση που διατύπωσαν ή απόφαση που έλαβαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back