ΕΛΛΑΔΑ

Αλ. Τσίπρας: Να παραιτηθεί o «πρωθυπουργός των υποκλοπών»

Εικόνα του άρθρου Αλ. Τσίπρας: Να παραιτηθεί o «πρωθυπουργός των υποκλοπών»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/01/2023, 22:01
ΕΛΛΑΔΑ

Την παραίτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατ. Σακελλαρόπουλου.

Βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Επισκέφθηκα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για την κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου». Ακολούθως έκανε λόγο για «δημοκρατική εκτροπή από ρυπαρό και εγκληματικό δίκτυο που λειτουργούσε στο Μέγαρο Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον πρωθυπουργό».

Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για μυθεύματα ή δημοσιεύματα του Τύπου, αλλά «μιλάμε πλέον με αποδείξεις που συνέλεξε η κατά το Σύνταγμα αρμόδια αρχή η ΑΔΑΕ κατά τον έλεγχο που διενήργησε». 

Τα στοιχεία, συνέχισε ο κ. Τσίπρας «επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους μας. Η ΕΥΠ που ήταν στην ευθύνη του πρωθυπουργού με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας παραβίαζε το απόρρητο των επικοινωνιών και υπέκλεπτε τις συνομιλίες πολιτικών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή η δημοκρατική εκτροπή σε μία ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να μείνει χωρίς απόδοση ευθυνών. Ο πρωθυπουργός των υποκλοπών, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί».

Ο κ. Τσίπρας έκλεισε με ένα «αισιόδοξο μήνυμα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε λέγοντας ότι «το φως της αλήθειας νίκησε το σκοτάδι της συγκάλυψης».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο είχε μαζί του και τον φάκελο με τα στοιχεία που του έδωσε το πρωί ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, στοιχεία που προέκυψαν από τον έλεγχο που διενήργησε η Αρχή στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Σε ερώτηση για το αν θα πει τα ονόματα που περιέχονται στον φάκελο ο κ. Τσίπρας απάντησε «τα υπόλοιπα αύριο στην Βουλή». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να θέσει «το ζήτημα των ευθυνών του πρωθυπουργού στην υπόθεση των υποκλοπών» αύριο στην συνεδρίαση της Βουλής.


Επιστολές Ράμμου

Επιστολές προς τον πρόεδρο της Βουλής, τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τον υπουργό Δικαιοσύνης έστειλέ ο ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Μέσα στον φάκελο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, είναι η έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής, σχετικά με τα ευρήματα των ελέγχων της Αρχής, μετά το αίτημα Τσίπρα να ερευνηθεί αν συγκεκριμένα πρόσωπα με θέσεις σε κρίσιμα θεσμικά αξιώματα, είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.


Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, αφότου παρέλαβε την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, με την οποία τον ενημερώνει για τα αποτελέσματα της έρευνας της Ανεξάρτητης Αρχής για τις υποκλοπές.

Με δήλωσή του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, που υπήρξε θύμα υποκλοπών, σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός έχει «δύο υποχρεώσεις: «Να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα για το κράτος δικαίου και την εθνική ασφάλεια και να προκαλέσει αύριο την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής»


Το KKE

«Τα στοιχεία που παραθέτει η επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ είναι πάρα πολύ σοβαρά και καλώς τα έθεσε υπόψιν του προέδρου της Βουλής και των πολιτικών αρχηγών. Αντίστοιχα, πρέπει να γίνει έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την ακρόαση του προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου, την οποία αρνείται πεισματικά η κυβερνητική πλειοψηφία» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου.

«Από κει και πέρα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να κρύβονται πια πίσω από υπεκφυγές, απαράδεκτες δικαστικές γνωμοδοτήσεις και κοινοβουλευτικά τερτίπια. Οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να αναλάβουν τις -ούτως ή άλλως δεδομένες- ευθύνες τους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3