Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια διαπολιτισμική «Μικρή Πόλη»

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/04/2017, 21:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Μικρή Πόλη» είναι το όνομα του κοινοτικού-διαπολιτισμικού κέντρου στα Γιάννενα που ανοίγει αύριο τις πόρτες του για να υποστηρίξει τις κοινότητες των προσφύγων και των μεταναστών αλλά και να τις φέρει πιο κοντά στην τοπική κοινωνία.

Το διαπολιτισμικό κέντρο βρίσκεται στην οδό Μελετίου Γεωγράφου 22, στον Πλάτανο, εκεί που στο παρελθόν λειτουργούσε ένας δημοτικός παιδικός σταθμός. Το κτίριο ανακαινίστηκε από τις διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις Oxfam και Terre des Hommes, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο ΜΚΟ συντονίζουν παράλληλα τις δράσεις τους με άλλες οργανώσεις και τοπικούς φορείς για τη στήριξη του διαπολιτισμικού κέντρου. Τα εγκαίνια της δομής αυτής θα γίνουν αύριο στις 18:30.

 Οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες του κέντρου θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν μέρος σε εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ενώ θα υπάρχει και υποστήριξη της πρόσβασης των προσφύγων και μεταναστών σε κοινωνικές υπηρεσίες. Επιπλέον, πρόσφυγες και μετανάστες μαζί με Έλληνες θα μπορούν να αλληλεπιδρούν, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τις δικές τους δράσεις και εκδηλώσεις. Οι εγκαταστάσεις του κέντρου φιλοξενούν δύο τάξεις εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ένα εργαστήριο πληροφορικής και ανάπτυξης δεξιοτήτων, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για την υποστήριξη οικογενειών, έναν χώρο φιλικό για παιδιά, μια κουζίνα και ένα καθιστικό.

«Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα που καταδεικνύει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται επίμονα για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Το κέντρο αυτό αναμένεται να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ενσωμάτωσης και αυξημένες δυνατότητες πρόσβασης των προσφύγων και των μεταναστών σε πληροφορίες που συνδέονται με τα δικαιώματά τους, καθώς και σε διαθέσιμες υπηρεσίες», αναφέρει η Μαριλένα Χατζηαντωνίου, εμπειρογνώμονας ανθρωπιστικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση φιλοξενούνται και δηλώσεις των επικεφαλής των δύο ΜΚΟ στην Ελλάδα. Ο επικεφαλής της Oxfam, Nicola Bay, επισημαίνει:  «Η ‘Μικρή Πόλη’ αποτελεί έναν μοναδικό -για το είδος του- πολυχώρο στην πόλη που έχει ως στόχο να εμπλουτίσει την πολιτιστική ζωή στα Ιωάννινα και ταυτόχρονα να υποστηρίξει τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους σε αναζήτηση ασφάλειας και αξιοπρέπειας στην Ευρώπη, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να ανακτήσουν και πάλι τον  έλεγχο της ζωής τους και να αλληλεπιδρούν θετικά με την ελληνική, τοπική κοινωνία».

Στις ευκαιρίες που προσφέρει το κέντρο αυτό προς την κατεύθυνση της αλληλεπίδρασης μεταξύ προσφύγων και του τοπικού πληθυσμού καθώς επίσης της αμοιβαίας κατανόησης και της θετικής συνύπαρξης, αναφέρεται η επικεφαλής της Terre des homes στην Ελλάδα, Nathalie Derrien. «Το κέντρο θα προωθήσει την δημιουργικότητα με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μια σειράς δραστηριοτήτων που θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και εθνικότητες καθώς και σημαντικών υπηρεσιών για τους αιτούντες άσυλο», προσθέτει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back