Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια διάλεξη για τον αρχιτέκτονα Γιώργο Παρλαπά

Εικόνα του άρθρου Μια διάλεξη για τον αρχιτέκτονα Γιώργο Παρλαπά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/05/2022, 13:42
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διάλεξη της δρ Ιουλίας Παπασταύρου με θέμα «Το αρχιτεκτονικό όραμα του Γεωργίου Παρλαπά (1932-1993)» διοργανώνει η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών (ΕΗΜ) την Τετάρτη 25 Μαΐου, στις 19:00, στην αίθουσα «Κ. Κατσάρη» του μεγάρου της.

Σε σημείωμά της, η αρχιτέκτονας και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα Παπασταύρου αναφέρει:

«Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 εμφανίζεται στα Ιωάννινα ένας νέος αρχιτέκτονας, το έργο του οποίου θα σφραγίσει τη μεταπολεμική αρχιτεκτονική της πόλης.

Ο Γεώργιος Παρλαπάς υπήρξε ένας πρωτοπόρος αρχιτέκτονας, που άφησε το στίγμα του στην εικόνα του δομημένου χώρου, σχεδιάζοντας κτίρια με προσωπικό και αναγνωρίσιμο ύφος. Με αρχιτεκτονικές σπουδές στη Ρώμη, γαλουχήθηκε μέσα σε ένα κλίμα έντονων αρχιτεκτονικών προβληματισμών και αναζητήσεων. Επιστρέφοντας στα Ιωάννινα, επηρεασμένος από τα διεθνή αρχιτεκτονικά ρεύματα και, κυρίως, από το έργο του Αμερικανού αρχιτέκτονα Frank Lloyd Wright, δημιουργεί κτίρια που ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη γεωμετρία τους, το συνδυασμό των σχημάτων και την εφευρετική χρήση των υλικών.

Τα έργα του, κυρίως κατοικίες, δεν αποτελούν παραλλαγές τυποποιημένων λύσεων, καθώς ο Παρλαπάς πειραματιζόταν συνεχώς για την ανάπτυξη εναλλακτικών τρόπων αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Αξιοποιώντας περιορισμένα και συμβατικά μέσα, δημιουργεί σύνθετα και συναρπαστικά κελύφη, που χαρακτηρίζονται από την πλαστικότητα των μορφών, τα τολμηρά χρώματα, τα τόξα και τα γωνιακά υαλοστάσια.

Ο αναπάντεχος θάνατός του, το 1993, διέκοψε τη δημιουργική πορεία του και στέρησε την αρχιτεκτονική από έναν ιδιοφυή και αυθεντικό δημιουργό».* Στη φωτογραφία, η πολυκατοικία Δούμα που φέρει την αρχιτεκτονική υπογραφή του Γιώργου Παρλαπά

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3