Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια διάλεξη για τα «κεντήματα από την Κωνσταντινούπολη»

Εικόνα του άρθρου Μια διάλεξη για τα «κεντήματα από την Κωνσταντινούπολη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2019, 17:13
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Διάλεξη της βυζαντινολόγου-ιστορικού τέχνης και διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Σορβόνης Έλενας Παπασταύρου με τίτλο «Κεντήματα από την Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα», διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς τη Δευτέρα 20 Μαΐου, στις 19:00, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, με αφορμή την περιοδική έκθεση «Κεντητοί επιτάφιοι στα Ιωάννινα, 18ος και 19ος αι.».

Η ομιλήτρια θα αναφερθεί σε εκκλησιαστικά κεντήματα που δημιουργήθηκαν στους κόλπους της ελληνορθόδοξης κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη κατά τον 19ο αιώνα. Παράλληλα, θα εξετάσει την καλλιτεχνική παράδοσή τους από τη βυζαντινή τέχνη, τα εικονογραφικά και τεχνοτροπικά ρεύματα στα οποία εντάσσονται οι παραστάσεις του διακόσμου τους, καθώς και την τεχνική τους. Τέλος, θα διερευνήσει τη λειτουργία των εργαστηρίων κεντητικής, τη δράση των κεντητριών και τη θέση τους στην κοινωνία.

Μετά τη διάλεξη η κ. Παπασταύρου θα ξεναγήσει το κοινό στην περιοδική έκθεση της οποίας είχε την επιστημονική επιμέλεια.

Η έκθεση «Κεντητοί επιτάφιοι στα Ιωάννινα, 18ος και 19ος αι.», που συνδιοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το ΠΙΟΠ, θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουνίου.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη. Πρόσβαση και από τη Νότια Πύλη του Ιτς Καλέ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back