ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια βραδιά ποίησης στο Νησί

Εικόνα του άρθρου Μια βραδιά ποίησης στο Νησί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/08/2016, 01:29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολλοί Έλληνες διαβάζουν ποίηση, πολύ περισσότεροι δε, γνωρίζουν κάποιους στίχους που τους χρησιμοποιούν ακόμα και στην καθημερινή τους ζωή (ακόμα και αν είναι στο facebook). Δεν χρειάζεται να εντρυφήσει κανείς στον ποιητικό λόγο για να τον αγγίξει. Μια βραδιά ποίησης όμως είναι διαφορετικό πράγμα: Είναι εσωτερική υπόθεση κάποιων ανθρώπων που γράφουν ή αγαπούν πολύ την ποίηση. Ο θεσμός της «Λυρικής Παμβώτιδας» είναι μια τέτοια υπόθεση που εκ των πραγμάτων απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό. Αποτελεί όμως την ευκαιρία για αρκετούς Γιαννιώτες να βρεθούν στον… χώρο τους, να συναντηθούν όλοι μαζί, να ακούσουν και να μιλήσουν για ποίηση και, αν μπορέσουν, να κάνουν ένα βήμα πιο πέρα.

Η χτεσινή εκδήλωση της «Λυρικής Παμβώτιδας», που γίνεται εδώ και δέκα χρόνια στο Νησί, ήταν η πρώτη με διεθνείς αναφορές, με δύο ποιήτριες, τη Ρουμάνα Μόνικα Σαβουλέσκου και την Ισπανίδα Αουρόρα Λούκε, να δίνουν το παρών και να διαβάζουν ποιήματά τους.  Η «ψυχή» του θεσμού, η ποιήτρια Γιώτα Παρθενίου, έθεσε και το όραμα της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, η οποία και διοργανώνει την εκδήλωση με τη στήριξη των τοπικών φορέων: Την ανακήρυξη του Νησιού ως του μοναδικού λιμναίου νησιού που θα στεγάζει τους ποιητές του κόσμου. Ένας φιλόδοξος στόχος…

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν αρκετοί επίσημοι: ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γωγώ Γιώτη και Βάσω Μέγα και άλλοι. Ο κ. Μπέγκας ήταν κι αυτός που έκανε τα αποκαλυπτήρια  της «Στήλης της Ποίησης», ενός γλυπτού που δημιούργησε ο Θεόδωρος Παπαγιάννης. Ο χαιρετισμός του περιελάμβανε αρκετούς στίχους ποιητών: από τον Βολταίρο μέχρι τον Ελύτη και τον Σεφέρη για τη σπουδαιότητα της ποίησης.

Όσο για τον κ. Παπαγιάννη, ήταν από τα τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς. Αυτός και… η Τράπεζα Ηπείρου. Η επίκληση του ονόματος της Τράπεζας Ηπείρου ήταν συχνή κατά τη διάρκεια της βραδιάς (σημειωτέον ότι δεν υπήρχαν χρηματικά έπαθλα για τον διαγωνισμό).

«Λυρική Παμβώτιδα» χωρίς διαγωνισμό ποίησης δεν νοείται. Οι διοργανωτές τίμησαν τους διακριθέντες ποιητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό με θέμα «Μεσόγειος: Από τη αχλύ της προϊστορίας έως σήμερα». Απένειμαν τρία βραβεία και τρεις επαίνους. Αρκετοί από αυτούς απουσίαζαν (λόγω απόστασης ή ανειλημμένης υποχρέωσης). Το πρώτο βραβείο κέρδισε η Γιώτα Κολλέρη,  το δεύτερο βραβείο ο Σταμάτης Πορτελάνος που διάβασε το ποίημά του και το τρίτο βραβείο ο γιαννιώτης σκηνοθέτης Γιώργος Μπακόλας, ο οποίος έκανε το πρώτο του ποιητικό εγχείρημα. Η Μεσόγειος του Γ. Μπακόλα είναι η Μεσόγειος των προσφύγων . Ο κ. Μπακόλας, ως κάτοικος Ιωαννίνων, δεν θα μπορούσε να μη σχολιάσει τα πολιτιστικά δρώμενα: «Δεν πειράζει που δεν πήραμε την πολιτιστική πρωτεύουσα. Ας είμαστε μια πολιτιστική πόλη κάθε μέρα και να γίνονται εκδηλώσεις σαν αυτή». Τους επαίνους κέρδισαν ο Αντώνης Ευθυμίου, ο Αντώνης Μπασούκος και η Μαίρη Μοσχονά.

Την όλη εκδήλωση συντόνισε ο αρχιτέκτονας-ανθρωπογεωγράφος και μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου Μιχάλης Αράπογλου, επιστρατεύοντας το χιούμορ (η αποδόμηση του παραλληλισμού του Δεκαπενταύγουστου με το Πάσχα του καλοκαιριού ήταν από τις δυνατές του παρεμβάσεις).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back