Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Μια άλλη προσέγγιση της τέχνης στη μετανάστευση

Εικόνα του άρθρου Μια άλλη προσέγγιση της τέχνης στη μετανάστευση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/09/2016, 14:27
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Η Α priori dance co επανέρχεται με μια καινούργια παραγωγή στο Θυμωμένο Πορτραίτο, για δύο παραστάσεις. Η Ελεονώρα Ηλία, χορεύτρια και υπεύθυνη για το κινησιολογικό κομμάτι της παράστασης, μιλάει στον «Τύπο» για το «πώς» και το «γιατί» της νέας παραγωγής.

 

Η μετανάστευση, θέμα επίκαιρο, μήπως και δύσκολο να προσεγγιστεί με όχημα τη μουσική και το χορό;

Η μετανάστευση, με τη δική μου οπτική, έχει δύο διαστάσεις. Μια κοινωνική-εξωστρεφή (ρεαλιστική θα έλεγα ), και μια ατομική-εσωστρεφή όσον αφορά τον αντίκτυπο που έχει η αναγκαστική μετακίνηση του ανθρώπου. Στο συγκεκριμένο project θα έλεγα ότι προσεγγίζουμε τη δεύτερη διάσταση. Και μ' αυτή την έννοια, θεωρώ ότι έχει άμεση σχέση η μουσική και η κίνηση. Πολύ απλά: συναισθηματικά τι προξενεί στον καθέναν από μας ο ρόλος του μετανάστη αν «υποδυόμαστε» αυτόν. Νομίζω, λοιπόν, ότι η τέχνη μπορεί να τον εκφράσει (το ρόλο) μέσα από τις εκφάνσεις της.

Οι θεματικές που επιλέγετε είναι όλο και πιο concept. Αυτή τη φορά βλέπουμε και τον όρο «site specific performance». Τι σημαίνει αυτό ακριβώς;

Θα έλεγα ότι δε βλέπω τις επιλογές της ομάδας μας ως πιο concept. Προσεγγίζουμε απλώς τις ιδέες που έχουμε με διαφορετικούς τρόπους, γιατί και η ίδια η τέχνη εξελίσσεται σε νέες μορφές. Με τον όρο site-specific performance εννοούμε μια παράσταση που στήνεται σε ένα συγκεκριμένο χώρο (συνήθως εξωτερικό) επιφορτισμένη είτε από την αρχιτεκτονική του, είτε από την ιστορία του ,είτε από την τρέχουσα χρήση του. Αυτό επιχειρούμε κι εμείς στο Θυμωμένο Πορτραίτο.

Ποια είναι η δομή της καινούργιας παραγωγής;

Η δομή θα έλεγα ότι προσεγγίζεται μέσα από ένα νοητό ταξίδι. Ο «περιπλανώμενος» ξεκινά μόνος, κουβαλώντας στις αποσκευές του αντιφατικά συναισθήματα: περνά από την αμφιβολία και το φόβο του αγνώστου, στον αγώνα για επιβίωση, στη ματαίωση των προσδοκιών του και τέλος στην ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Στο ταξίδι αυτό, μοναδικοί συνοδοιπόροι του είναι η «εσωτερική» του φωνή και οι ήχοι της κλασικής, πλην διαχρονικής, μουσικής.

Αναστασία Ζώη

Μέχρι τώρα, οι παραστάσεις είχαν και μια «βωβή» διάσταση. Τώρα, ντύνονται με φωνή και μάλιστα πάνω σε κλασικά έργα. Πώς λειτουργεί η σύνδεση με το χορό;

Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται φωνή επί σκηνής σε έργο μας. Στην πρώτη θεατρική παραγωγή, «Το αίνιγμα της ύπαρξης» εμφανιζόταν και πάλι σε κάποια σημεία του έργου. Θεωρώ ότι προσδίδει μια άλλη θεατρική διάσταση η φωνή (σοπράνο) επί σκηνής και «παντρεύεται» άριστα με την κίνηση και το ηχητικό τοπίο. Άλλωστε αυτή τη φορά ,θα δείτε ότι έχει και μια πολύ συνειδητή παρουσία στο χώρο.

Δήμητρα Συνίκη


Info

Η A priori dance παρουσιάζει στο Θυμωμένο Πορτραίτο στις 15 και 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 9 μ.μ ,(είσοδος 4 ευρώ) τη site specific performance «Άνθρωποι της Περιπλάνησης».

 Ένα κινησιολογικό ταξίδι του σύγχρονου ανθρώπου της «μετανάστευσης» μέσα από τις νότες διαχρονικών έργων κλασικής μουσικής.

 Τρεις γυναίκες , η Δήμητρα Συνίκη στο πιάνο , η Αναστασία Ζώη -Σοπράνο (σπουδάστρια του τμήματος Μονωδίας του Δ.Ω.Ι , τμήματος Ειρήνης Δόβα ) και η Ελεονώρα Ηλία (κινησιολογικά), υφαίνουν τη δική τους προσωπική γλώσσα του «ξενιτεμού». Η ομάδα ευχαριστεί τους Φώτη Ραπακούση και Κώστα Τσακτσίρα για την υποστήριξη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back