ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Μηχανικών Η/Υ Ιωαννίνων: Δεν συμφωνεί, αλλά θα κάνει διαδικτυακή εξεταστική

Εικόνα του άρθρου Μηχανικών Η/Υ Ιωαννίνων: Δεν συμφωνεί, αλλά θα κάνει διαδικτυακή εξεταστική
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/02/2024, 16:26
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Καθόλου ομαλά δεν βαίνει το «εντέλλεσθε» της κυβέρνησης για τις διαδιακτυακές εξετάσεις στα πανεπιστήμια, ελέω κινητοποιήσεων.

Άλλο ένα τμήμα, το Μηχανικών Ή/Υ του Πολυτεχνείου Ιωαννίνων δηλώνει, με ψήφισμα της γενικής του συνέλευσης, τους προβληματισμούς του, αλλά και ότι θα κάνει τελικά διαδικτυακές εξετάσεις.

Πριν από λίγες μέρες, ο σύλλογος φοιτητών καλούσε το τμήμα να αναβάλλει την εξεταστική.

Καταρχάς, σημειώνει ότι θα πρέπει να εξασφαλίζεται το αδιάβλητο των εξετάσεων: «Η ‘δεσμία αρμοδιότητα’ της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να συμμορφώνεται προς τις κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες που δίνονται από την εποπτεύουσα αρχή της και η υποχρέωσή της να προβεί σε όλα τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, προκειμένου να διενεργηθεί απρόσκοπτα η εξεταστική περίοδος, οφείλει να λαμβάνει υπόψη το αδιάβλητο των εξετάσεων» σημειώνει.

Επίσης, προσθέτει ότι οι εξ αποστάσεως εξετάσεις, «παρά τα περί του αντιθέτου υποστηριζόμενα και ιδιαίτερα υπό το φως των πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων, αδυνατούν να εξασφαλίσουν το αδιάβλητο των εξετάσεων σε όλες τις περιπτώσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους φοιτητές μας και την κοινωνία γενικότερα».

Επίσης το τμήμα σημειώνει ότι είναι αδύνατο να γίνουν εξετάσεις εργαστηριακών μαθημάτων.

Πέραν τούτων, το τμήμα σημειώνει ότι οι διδάσκοντες «καλούνται να περατώσουν με ίδια μέσα τις εξετάσεις (κάτι που δεν συνέβαινε στην περίοδο της πανδημίας Covid-19 κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν οι υποδομές των Πανεπιστημίων), και τα οποία μέσα, εάν υπάρχουν, σε κανένα βαθμό δεν εξασφαλίζουν την απαραίτητη αξιοπιστία για την ομαλή διεξαγωγή μιας εξέτασης αυτής της μορφής, ειδικά σε ακροατήρια εκατοντάδων εξεταζόμενων φοιτητών».

Το τμήμα ωστόσο αναφέρει ότι θα κάνει εξ αποστάσεως εξετάσεις, παρότι δεν τις αποδέχεται ως αξιόπιστες, γιατί υπάρχουν φοιτητές που είναι κοντά στη λήψη του πτυχίου και επειδή φοβάται τις νομικές επιπτώσεις:

«Οι αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τα μέλη του Τμήματος από τις νομικές επιπτώσεις που υπάρχουν στην περίπτωση μη διεξαγωγής των εξετάσεων» κάτι που ελέγχεται πάντως, ως όχι εντελώς ακριβές.

Το τμήμα ζητάει από τη σύγκλητο να καταρτίσει εσωτερικό κανονισμό «ο οποίος να διασφαλίζει ότι οι εξ αποστάσεως εξετάσεις διεξάγονται μόνο σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας και απειλής της δημόσιας υγείας» και δηλώνει ότι υπερασπίζεται τον «δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου, το οποίο και υπηρετούμε αδιάλειπτα, και δηλώνουμε τη διαφωνία μας με την οδηγία του Υπουργείου, η οποία ακυρώνει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων».

Τέλος, σημειώνει:

«Στον διάλογο που έχει ξεκινήσει για την ίδρυση μη-κρατικών Πανεπιστημίων, δηλώνουμε τη σταθερή προσήλωσή μας στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Θεωρούμε επείγουσα προτεραιότητα την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων από την κυβέρνηση για τη βιωσιμότητα του δημόσιου Πανεπιστημίου στη χώρα μας και ειδικά των περιφερειακών ιδρυμάτων, στα οποία έχει πληγεί δυσανάλογα, από τη μακροχρόνια υποχρηματοδότηση, η επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού, των ερευνητικών και διδακτικών υποδομών. Η ίδρυση μη-κρατικών Πανεπιστημίων όχι μόνο δεν αποτελεί απάντηση στα προαναφερθέντα προβλήματα, αλλά μπορεί να οδηγήσει στην όξυνση τους».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back