Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Μέτωπο πέντε κοινών σημείων για εργασιακά

Εικόνα του άρθρου Μέτωπο πέντε κοινών σημείων για εργασιακά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/07/2016, 20:35
ΕΛΛΑΔΑ

Κοινή δήλωση συμφωνίας για τα εργασιακά υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ-ΣΕΒ-ΕΣΕΕ -ΣΕΤ-ΓΣΕΒΕΕ), προκειμένου να διαμορφωθεί εθνικό κοινωνικό μέτωπο, ενόψει της διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση των κατώτατων μισθών. Ακόμα οι εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένων συμφώνησαν ότι δεν χρειάζεται να αυξηθούν περαιτέρω τα όρια των ομαδικών απολύσεων, όπως επίσης και ότι δεν χρειάζεται να επανέλθει το δικαίωμα της ανταπεργίας στους εργοδότες που ίσχυε έως το 1981. 

Τέλος συμφώνησαν στην υποχρεωτικότητα των κλαδικών συμβάσεων και στην αναθεώρηση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982.

Μετά το τέλος της συνάντησης και της υπογραφής της κοινής συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι «η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου με τους πιστωτές δεν θα είναι εύκολη» και εξέφρασε την ελπίδα ότι και τα πολιτικά κόμματα θα στηρίξουν την προσπάθεια για τη δημιουργία εθνικού μετώπου στο εργασιακό.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ανέφερε ότι στη συνάντηση οι κοινωνικοί εταίροι κατέληξαν σε ένα ελάχιστο σημείο συμφωνίας και ζήτησε «οι εργοδότες να μην υπαναχωρήσουν, να μην υπάρξουν δεύτερες σκέψεις». 

Ακόμη κάλεσε την κυβέρνηση «να προωθήσει αυτή τη συμφωνία και να είναι πραγματικό ανάχωμα και όχι μια νοητή κόκκινη γραμμή».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back