ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιπολίτευση για εργασιακά: Επιστροφή σε μνημονιακές εποχές

Εικόνα του άρθρου Αντιπολίτευση για εργασιακά: Επιστροφή σε μνημονιακές εποχές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/09/2019, 20:58
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση και κορυφαίους συνδικαλιστικούς φορείς δέχεται το «νομοσχέδιο-τομή για την αγορά εργασίας υπέρ των εργαζομένων, των συνεπών επιχειρήσεων και της αύξησης των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία όπως το χαρακτήρισε σε γραπτή του δήλωση ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης

Για εκδικητική προς τους εργαζομένους πολιτική-κόλαφο για τα εργασιακά δικαιώματα, κάνει λόγο η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου σε σχετική γραπτή ανακοίνωσή της.

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι κόλαφος για τα εργασιακά δικαιώματα και γυρνάει τη χώρα σε βαθιά μνημονιακές εποχές. Θεμελιώδεις ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων που θεσπίστηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καταργούνται και δημιουργείται ένας μηχανισμός συμπίεσης των μισθών και των εργατικών δικαιωμάτων», επισημαίνει η βουλευτής Επικρατείας.

Και προσθέτει: «Ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας δέχεται συντριπτικά πλήγματα και στην ουσία καταργείται η δυνατότητα των εργαζομένων να διεκδικούν συλλογικά καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας».

«Οι επιχειρήσεις μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συμβάσεις και να μειώνουν τους μισθούς που αυτές προβλέπουν, ενώ και σε τοπικό επίπεδο οι μισθοί των εθνικών κλαδικών συμβάσεων θα μπορούν να μειώνονται με τοπικές συμβάσεις. Έτσι, οι αρχές της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης, που επανέφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καταργούνται ξανά από την κυβέρνηση της ΝΔ» προσθέτει η κ. Αχτσιόγλου.

«Παράλληλα, με τις προϋποθέσεις που τίθενται καταργείται ουσιαστικά και το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων. Στην πράξη οι εργαζόμενοι θα ζητούν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, οι εργοδότες θα αρνούνται και τα πράγματα θα τελειώνουν εκεί. Χωρίς καμία άλλη επιλογή για τους εργαζόμενους».


«Κλοπή ενσήμων»

Σύμφωνα με την πρώην υπουργό Εργασίας το νομοσχέδιο «μειώνει το πρόστιμο για αδήλωτη εργασία και κλέβει τρεις μήνες ένσημα από κάθε εργαζόμενο που εντοπίζεται αδήλωτος».

«Παράλληλα, με τη μη υποβολή ΑΠΔ από τις επιχειρήσεις που έχουν ασφαλιστικές οφειλές, μεταφέρονται οι συνέπειες της εργοδοτικής ασυνέπειας στους εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απώλεια ασφαλιστικού χρόνου και ασφαλιστικών δικαιωμάτων», όπως υπογραμμίζει.


Το ΚΙΝΑΛ

Την έντονη διαφωνία του εκφράζει και το ΚΙΝΑΛ καθώς, όπως υποστηρίζει «τα άρθρα του Νομοσχεδίου που αφορούν ιδιαίτερα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, επαναφέρουν την λογική της εσωτερικής υποτίμησης, μειώνουν δραστικά τα δικαιώματα και τις αμοιβές των εργαζομένων».

Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, αντί της διαφημιζόμενης «επιστροφής στην κανονικότητα», κυριαρχεί η υποπροστασία των εργαζόμενων, με σειρά χειρουργικού χαρακτήρα παρεμβάσεων που οδηγούν στην απαξίωση των συλλογικών συμβάσεων και στην ενίσχυση της εργοδοτικής ασυδοσίας.

 

Η ΓΣΕΕ

Με ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) «διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να γίνουν παρακολουθητές αυτού του ‘τανγκό για δύο’. Μονομερείς παρεμβάσεις στον πυρήνα της συνδικαλιστικής δράσης και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, δίχως μάλιστα να έχει προηγηθεί σοβαρός κοινωνικός διάλογος και να έχει ακουστεί η εμπειρία και η γνώση της αδυσώπητης καθημερινότητας από την εργατική πλευρά, έτσι, όπως αυτή θεσμικά εκφράζεται δεκαετίες τώρα, ακυρώνουν κάθε προσπάθεια θεσμικής συνεννόησης».

Παράλληλα, μεταξύ άλλων τονίζει ότι, σήμερα, «αποκαλύπτεται το ύπουλο σχέδιο παράλυσης των συνδικάτων. Σε αυτόν τον χορό βασικοί ‘παρτενέρ’ είναι κυβέρνηση και εργοδότες, με ‘έτοιμη’ και ‘σερβιρισμένη μουσική στα ‘decks’ από το Π.Α.ΜΕ. και προετοιμασία του εδάφους από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ας βγάλουν οι εργαζόμενοι τα συμπεράσματά τους και ας συσπειρωθούν στα σωματεία τους για τον αγώνα που θα δώσουμε με το κεφάλι ψηλά για μία ακόμα φορά».


Η ΟΤΟΕ

Την αντίδρασή της στις εργασιακές ρυθμίσεις που κατατέθηκαν στο «Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο» εκφράζει η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), επισημαίνοντας ότι «εισάγονται εξαιρέσεις από την εφαρμογή των όρων εθνικών κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών ρυθμίσεων με ευρύτατες εφαρμογές και με εν λευκώ εξουσιοδότηση στον υπουργό να ορίσει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις».

Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, «οι ρυθμίσεις αυτές εμφανίζονται να αφήνουν τον πρώτο λόγο στα συμβαλλόμενα μέρη και να ακολουθούν ανάλογες ‘καλές πρακτικές’ που ισχύουν με αυστηρά περιοριστικά κριτήρια και στην Ευρώπη».

«Στην πραγματικότητα, όμως, από τη συνδυασμένη ανάγνωση των προτεινόμενων άρθρων για την εφαρμογή της αρχής της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης στη συρροή κλαδικών-επιχειρησιακών ΣΣΕ (να παίρνει, δηλαδή, ο εργαζόμενος ό,τι καλύτερο του παρέχουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) που τον αφορούν στα μισθολογικά και τα εργασιακά) και εθνικών-τοπικών ρυθμίσεων φαίνεται ότι η κυβέρνηση παρακάμπτει τη βούληση των συμβαλλομένων σε αυτές μερών. Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση της επέκτασης, που πλέον γίνεται σαφώς δυσκολότερη» αναφέρει η ΟΤΟΕ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back